Dostupni linkovi

Borell: Radna večera za bolju saradnju Zapadnog Balkana i EU


Josep Borell
Josep Borell

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borell (Žozep Borelj) je izjavio da će radna večera koju on organizuje u utorak, 18. maja u Briselu za šest lidera zemalja Zapadnog Balkana pomoći da EU razume dinamiku regiona.

“Danas ćemo imati širi pristup, geopolitički pristup regionu, a ne fokusiranje samo na proširenje. Glavna svrha je kontaktirati sa našim partnerima, saslušati njihove brige i razumeti ideje kao i razmisliti o tome kako bolje raditi zajedno za našu zajedničku budućnost”, izjavio je Borell uoči večere.

Na ovoj večeri će Albaniju, Srbiju, Severnu Makedoniju i Kosovo predstavljaju premijeri, Bosnu i Hercegovinu predsedavajući predsedništva, a Crnu Goru, predstavlja predsednik države.

Šef evropske diplomatije je naglasio da ovaj neformalan susret dozvoljava da se razvija diskusija oko izazova sa kojima se suočava region, koji, prema njemu, “ima stratešku važnost za celu EU”.

Inače radi se o tradiciji koju je pre nekoliko godina ustanovila bivša šefica evropske diplomatije, Federica Mogherini koja je jednom godišnje organizovala ove radne večere.

Ovo je prva radna večera koju u ovom formatu organizuje Josep Borell. On je obećao da će obnoviti ovu tradiciju.

XS
SM
MD
LG