Dostupni linkovi

Samit u Sloveniji – još jedna podrška evropskoj perspektivi regiona


Sastanak lidera Zapadnog Balkana, Beč, jun 2021.
Sastanak lidera Zapadnog Balkana, Beč, jun 2021.

Slovenačko predsedavanje Evropskom Unijom (EU) nastoji da na samitu sa Zapadnim Balkanom potvrdi nedvosmilsenu podršku evropskoj prespektivi za zemlje regiona.

U nacrtu zajedničke deklaracije, u kojoj Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, lideri EU pozdravlju posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, “što je u našem zajedničkom strateškom interesu i ostaje naš zajednički strateški izbor”.

Samit lidera zemalja članica EU I država regiona će biti održan 6 oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Prema načlenom planu, okupljanje će biti organizovano sa fizičkim prisustvom svih učesnika. Zagernački samit koji je održan u Maju 2020 bio je u formi video-konferencije zbog okolnosti nastalih epidemiološkom situacijom u kontinetu I svetu.

Slovenija koja predsedava EU do poslednjeg dana ove godine je najavila da će Zapadni Balkan biti među prioritetima u toku šestomesečnog mandata.

U zajednickoj deklaraciji koju će usvojiti lideri EU I regiona se podvlači da Brisel pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primarnosti demokratije, osnovnih vrednosti i vladavine prava, kao i da održi napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podršci dobrom upravljanju, ljudskim pravima, ravnopravnosti polova i prava pripadnika manjina.

“Povećana podrška EU i dalje će biti povezana sa opipljivim napretkom u oblasti vladavine prava i društveno-ekonomskih reformi, kao i sa pridržavanjem partnera evropskih vrijednosti, pravila i standarda”, podvlači se u nacrtu dokumenta koji će se usvojiti u oktobru na kraju samita.

EU traži od lidera regiona da otvorenije komunicira sa građanima o važnosti evropskih institucija u državama regiona insisturajući da je EU nedvoslisleno najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator.

“Nezapamćeni opseg i raspon ove podrške moraju biti u potpunosti prepoznati i korišteni od strane partnera u njihovoj javnoj raspravi i komunikaciji”, stoji u nacrtu deklaracije.

EU: Rešiti sva otvorena pitanja među susedima

Bilateralna nerešena pitanja na Zapadnom Balkanu će, prema nacrtu dokumenta zauzeti važan prostor u ovoj deklaraciji. S tim u vezi podsetiće se da je veoma važna posvećenost dobrosusedskim odnosima I regionalne saradnje.

“Neophondi su dalji I odlučni napori za podsticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, kao i za pronalaženje i sprovođenje konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove i pitanja koja su ukorenjena u nasleđu prošlosti, a u skladu sa međunarodnim pravom i utvrđenim principima , uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije”, stoji u nacrtu završne deklaracije.

Potvrdiće se puna podrška naporima Miroslaav Lajčaka, specijlanog izaslanika EU za dijalog Beograda I Prištine. U tom sklopu, najavljuje se da će lideri EU naglasiti da očekuju “konkretan napredak dviju strana u potpunoj normalizaciji odnosa između, što je ključno za stabilnost i razvoj celog regiona”.

Takođe će se u zajedničkoj deklaraciji spomenuti neophodnst održivih rezultata iz Sporazuma koje je Severna Makeodnija postigla sa Grčkom (Prespanski Sporazum) kao I sa Bugarskom a koji se odnosi na Sporazum o Dobrosusedskim Odnosima.

Podrška u procesu vakcinacije

Na Brdu kod Kranja će EU potvrditi spremost da dodatno poboljša pristup vakcinama, dijagnostici i terapiji i da osigura bolju predvidljivost i otpornost na buduće epidemiološke krize. Takođe će se potvrditi spremnost da se zemljama regiona pomogne u procesu imunazicije građana.

“EU će podržati planove vakcinacije svih partnera (u regionu) kako bi pomogla u postizanju sličnih stopa vakcinacije kao u EU do kraja 2021. godine” stoji u nacrtu zajedničke deklaracije koju će usvojiti evropski lideri 6 oktobra na Brdu kod Kranja.

XS
SM
MD
LG