Dostupni linkovi

Borelj odgovorio Turković da je proces proširenja zasnovan na jasnim kriterijima


Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj
Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borell) izjavio je da Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu, kao i da je proces proširenja zasnovan na jasnim kriterijumima.

Borelj je to napisao u odgovoru na zahtjev iz Sarajeva za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je 2. marta zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa BiH predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen), Borellu, komesaru za proširenje, kao i ministrima vanjskih poslova država članica.

Borelj je u odgovoru podsetio da je Evropsko vijeće u decembru 2021. godine potvrdilo kredibilnu evropsku perspektivu BiH.

"Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne administracije", naveo je Borelj.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije dodao je da je izgradnja mostova između ljudi, država i kultura ključna za zajedničku budućnost, jer "BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji".

"EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge historijske tradicije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Evropskoj uniji", stoji u Boreljovom pismu koje je objavljeno iz kabineta ministrice Turković.

BiH je u februaru 2016. podnijela zahtjev za članstvo u EU i još uvijek nema status kandidata.

Nakon dobivanja Upitnika Evropske komisije, BiH je trebalo 14 mjeseci da odgovori na prva 3.242 pitanja i još osam mjeseci da odgovori na dodatnih 655 pitanja.

Uprkos uspostavljenom mehanizmu koordinacije za pitanja koja se tiču EU, vlasti se nisu mogle dogovoriti da dostave odgovore na 22 pitanja: jedno iz političkih kriterija, četiri iz regionalne politike i 17 pitanja iz politike obrazovanja.

Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja - Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave – koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

XS
SM
MD
LG