Dostupni linkovi

Borba protiv korupcije zaglavljena u korupciji


Antikorupcijska kampanja u BiH "Tražiš mito", ilustrativna fotografija
Antikorupcijska kampanja u BiH "Tražiš mito", ilustrativna fotografija

U Transparency International BiH saopštili su, predstavljajući rezultate Monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. i pratećeg Akcionog plana za prvih godinu dana, kako borbe protiv korupcije u BiH gotovo i nema. Da vlastima u BiH nije stalo do borbe protiv korupcije pokazuje i primjer izbora rukovodstva Agencije za prevenciju korupcije gdje je za zamjenika direktora imenovan Dragan Anđelić, protiv koga je nekoliko puta vođena istraga upravo zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Rezultati analize koju je Transparency International (TI BiH) proveo pokazali su da je od 61 aktivnosti koje su predviđene u prvih godinu dana provođenja Strategije za borbu protiv korupcije, u potpunosti provedeno tek oko četvrtine aktivnosti. Više od trećine aktivnosti nije ni započeto.

„Bitno je naglasiti da je posebno problematična oblast unapređenja efikasnosti pravosuđa i organa u provođenju zakona u oblasti borbe protiv korupcije. Tako na primjer mjere koje se tiču definisanja mjera za proaktivno postupanje u otkrivanju korupcije, unapređenje koordinacije između policijskih agencija i tužilaštava, izrada planova integriteta u pravosuđu, javnim institucijama na nižim nivoima vlasti, nisu niti započete“, kaže izvršna direktorka Transparency International BiH, Lejla Ibranović.

U TI BiH naglašavaju kako vlasti u BiH već godinama šalju loše poruke kada je u pitanju borba protiv korupcije. Posebno se to vidi ovih dana, kada je na potpuno sumnjiv način imenovano kompletno rukovodstvo državne Agencije za prevenciju korupcije. Najspornije, i svakako bez presedana je imenovanje Dragana Anđelića, bivšeg direktora „Voda Srpske“ na mjesto zamjenika direktora Agencije. Anđelić je bio krivično prijavljen za zloupotrebu položaja, osumnjičen za pronevjeru 237.000 maraka. Sumnjalo se da je dodjeljivao milione privatnim firmama te da je primao i mito.

„Iako je saopštavano da je on prošao sve provjere u smislu da nije bilo zvaničnih optužnica, stvarno se postavlja pitanje, zbog čega imenovati čovjeka koji je, ne jednom, već nekoliko puta dovođen u vezu sa različitim slučajevima zloupotrebe položaja, kršenje zakona o javnim nabavkama i sl. u instituciju koja zapravo treba da koordinira borbu protiv korupcije i unapređenje upravo u tim oblastima i koja bi trebala da bude nezavisna“, pita program menadžerka za odnose sa javnošću u TI BiH Ivana Korajlić.

Za Transparency su na sporan način imenovani i direktor Agencije Hasim Šabotić, te drugi zamjenik Dragan Slipac, zbog čega je upućen i zahtjev Komisiji za imenovanje i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije pri državnom parlamentu za objavu zapisnika i izvještaja na osnovu koga je došlo do imenovanja. Posebnu sumnju izaziva način bodovanja, priča Korajlićeva:

„I to šalje jednostavno poruku da se ne planira jačati Agencija, da se ne planiraju ostvariti ikakvi konkretni rezultati u borbi protiv korupcije. Sa druge strane, ono što je još gore od svega, jeste to da ponovo imamo izbor ljudi koji su direktno povezani sa političkim strankama, da se unaprijed tačno znalo ko će biti izabran za direktora Agencije i da opet ide sve prema stranačkom dogovoru. Dakle u pitanju je agencija koja bi morala da bude nezavisna i ne bi smjela da ima bilo kakve veze sa političkim strankama i gdje bi rukovodstvo trebalo da bude potpuno nezavisno.“

Profesor Univerziteta u Banjaluci Miodrag Živanović kaže da biranje rukovodstva u Agenciji za prevenciju korupcije ne odudara od postratne političke prakse koja se ustalila u BiH.

Miodrag Živanović
Miodrag Živanović

„To je problem ne samo u ovom slučaju, nego kod svih. Tako se biraju, recimo, rukovodne strukture u javnim servisima, svuda i na univerzitetima. Recimo, ko je sve obavljao dužnost rektora Univerziteta u Banjaluci. Univerziteti bi trebali biti takođe autonomni, pa sam naveo da je prvi rektor bio Karadžić, drugi bio Kalinić, pa treći Dodik, u više navrata. Dakle, ovo je isti slučaj“, rekao je Živanović.

A kada je u pitanju provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, još nema ni obećanog unapređenje Zakona o slobodi informacija. Nema ni podzakonskih akata o podnošenju finansijskih izvještaja političkih partija. TI stoga traži zakonsko obavezivanje i kažnjavanje zbog neprovođenja mjera Strategije.

„Zaista je iluzorno misliti da će reformski procesi u svim ostalim oblastima biti uspješni i mogući bez suštinskog rješavanja pitanja korupcije“, zaključuje Lejla Ibranović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG