Dostupni linkovi

Građani se boje prijaviti korupciju


Korupcija, ilustrativna fotografija

Prema brojnim izvještajima Bosna i Hercegovina je na dnu ljestvice po učinkovitoj borbi protiv korupcije. Od kako je predala aplikaciju za članstvo u EU, političari svakodnevno najavljuju razračunavanje sa ovom pošasti.

Građani prijavljuju korupciju, uglavnom, anonimno, no presuda gotovo da i nema što ih obeshrabruje.

BiH je imala niz spektakularnih hapšenja visokih dužnosnika tokom proteklih godina zbog korupcije, ali većina ih je na slobodi, a u mnogim slučajevima optužnice su pale. Sve je to razlog zbog kojeg je sve manji broj onih koji se usuđuju prijaviti korupciju.

Prema podacima nevladine organizacije Account samo u javnim nabavkama BiH, zbog korupcije, gubi godišnje više od 800 miliona maraka.

Kada je u pitanju korupcija u zdravstvu, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavljuje da građani u BiH, podmićujući ljekare, godišnje sa 120 miliona maraka.

Nadležne institucije u Bosni i Hercegovini zaprime hiljade anonimnih prijava korupcije, međutim, mali je broj onih koji smognu hrabrosti o svojoj prijavi javno progovoriti.

Jedna od rijetkih Hikmeta Zulić prijavila je korupciju u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS), gdje su joj za zapošljavanje sina tražili novac.

Tabla ispred ulaza u UKCS, Sarajevo
Tabla ispred ulaza u UKCS, Sarajevo

"Ja sam dva puta prijavljivala korupciju puten etičke linije UKCS-a, no niko mi nije odgovorio, zato sam odlučila da slučaj prijavim sudu i tužilaštvu, njima više vjerujem", navodi Zulić.

Ove sedmice izrečena je presuda jednoj osobi za korupciju u UKCS-u, zatvorska kazna u trajanju od tri godine. To je jedna od rijetkih presuda koja predviđa zatvorsku kaznu, makar i minimalnu. Do sada ih je ukupno izrečeno 47.

Proteklih godina Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je priredila spektakularna hapšenja čak političara.

Uhapšeni za korupciju ili zloupotrebu položaja bili su Dragan Čović, sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nedžad Branković i Edhem Bičakčić, bivši premijeri Federacije BiH, Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, bivši direktori Gras-a, Bosnalijeka i niz drugih, no niko od navedenih nije osuđen.

Advokat Asim Crnalić, nekadašnji član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, osuđuje senzacionalistička hapšenja i upućuje kritike na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Zbog toga što Tužiteljstvo BiH prvo uhapsi čovjeka, pa onda javi vama novinarima da je uhapšen, pa ga onda saslušava pa i to javi, pa se sva javnost oko toga uzbudi onda tek utvrđuje pritvor pod tim okolnostima", navodi Crnalić.

Prema istraživanjima Transparency internationala građani su naveli da je najizraženija korupcija u zdravstvu.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00


Druga na ljestvici je korupcija prilikom zapošljavanja.

"Prilikom zapošljavanja su presudni politički uticaji, zapošljavanja nema bez političkih, prijateljskih veza, a vrlo mali broj profesionalaca, stručnih ljudi koji su nezavisni u svom poslovanju uspije zaposliti", kaže Alma Kovačević iz Centra za sigurnosne studije

Pored toga, izražena je i korupcija u privredi, u obrazovanju i drugim segmentima. Kovačević napominje da je u BiH prisutna sistemska korupcija kojoj je veoma teško stati u kraj.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

No, otkako je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u EU, te se obavezala na ubrzane sistemske reforme koje predviđaju u prvom redu razračunavanje sa korupcijom, političari najavljuju žestoku borbu protiv ove pošasti.

Među njima prednjači ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, koji je nedavno u jednoj emisiji najavio još hapšenja visokih dužnosnika osunjičenih za korupciju.

Mektić: Ponovo kažem, biće još hapšenja, nema borbe protiv korupcije džojstikom. Ja sam utvrdio prioritete i ja ću kontrolisati ko te prioritete ne poštuje.

Tomislav Kovač, bivši ministar MUP-a RS: Ministre, dezinformišemo građane, oni misle da Vi sad možete putem policijskih agencija riješit' stanje...

Mektić: Mogu, vidjećete da mogu.

Kovač: Ma, ne možete ako vas Sud i Tužilaštvo ne budu pratili...

Mektić: Vidjećete da mogu i pratiće, kad vam kažem pratiće.''

Za borbu protiv korupcije mogu poslužiti primjeri onih koji su dobili bitku poput Singapura koji ima 5.000.000 stanovnika. S korupcijom se razračunao 1982. novim antikorupcionim zakonom kada su uhapšena 142 korumpirana ministra i službenika u samo jednom danu. Danas Singapur ima jedan posto siromašnih, ekonomski rast od preko 14 posto, a 90 posto novca je u regularnim tokovima.

XS
SM
MD
LG