Dostupni linkovi

Korupcija blokira budućnost Bosne i Hercegovine


Strategija za borubu protiv korupcije postoji, čeka se izvršenje, ilustrativna fotografija
Strategija za borubu protiv korupcije postoji, čeka se izvršenje, ilustrativna fotografija

Korupcija je i dalje široko rasprostranjena u BiH, a političari ne pokazuju spremnost da se s njom potpuno obračunaju i vrate povjerenje građana, zaključak je okruglog stola, koji je u Vitezu organizovala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamenta BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice na ovom su skupu još jednom poručili da bez konkretnih rezulatata u suzbijanju korupcije Bosna i Hercegovina ne može računati na članstvo u Evropskoj uniji.

Umjesto kozmetičkih, neophodna suštinska rješenja
Umjesto kozmetičkih, neophodna suštinska rješenja

Jurij Mas iz Misije OSCE-a kaže da Bosna i Hercegovina ima strategiju i akcijski plan za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali je vrijeme da se donesu konkretne političke odluke i krene u akciju.

„Ono što je danas najbitnije jeste da se donese politčka odluka, da se u borbu protiv korupcije doista i krene. Imamo akcione planove, imamo strategiju za borbu protiv korupcije. Sada je jednostavno potrebno preći na njihovo izvršenje“, kaže Mas.

Uz nezaposlenost i korupciju u svim oblastima, ne čudi da mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom. Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Nikola Lovrinović ističe da je na alarmantnu situaciju upozorila i Evropska komisija, ocjenjujući da je korupcija i dalje široko rasprostranjena u BiH, te da tome doprinosi nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije, kao i neadekvatan pravni sistem i kazne.

„Mislim da se ne smijemo predati", kaže Lovrinović i dodaje: "Možda neki smatraju da smo izgubili bitku, ali ona tek predstoji. Mi moramo usvojiti evropske standarde u toj oblasti. Druge nam nema. Jasno je da imamo problema, da su oni veliki, da je ta pojava dobila razmjere koje moramo vratiti u koliko je moguće manje štetne po državu. Nije borba izgubljena niti smije biti izgubljena. Na kraju – traži se akcija i traži se da radimo svoj posao. Ako nastavimo raditi kao do sada, naravno da će put do članstva u Evropskoj uniji biti teži.“

Dragan Mektić
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da Bosna i Hercegovina više nema vremena za kozmetičke promjene koje će popraviti statistiku i stvoriti privid borbe protiv korupcije. Međutim, ostaje nejasno koje će se političke snage odlučiti na istinsku borbu, s obzirom na to da i Mektić upozorava na postojanje uskih veza između korupcije i politike.

„Ne žele da stvore takav ambijent da se uđe u beskompromisnu borbu protiv korupcije, a tu je često razlog sprega između politike, političkih elita i struktura i korupcije. I pravosuđe, i policija, kroz razne mogućnosti uticaja politike često puta osluškuju politiku i ponašaju se onako kako to politika želi. Mi moramo u bezbjednosnom i pravosudnom smislu da se izvučemo iz kandži politike. Ne mogu da govorim hoćemo li imati nekog tipa Sanadera ili ovog ili onog, ali mora da se počne sa rješavajem te krupne korupcionaške afere. Tu su se enormna sredstva građana prelila u razne privatne tajkunske džepove“, ističe Mektić.

Da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ključna za proces pristupanja Evropskoj uniji, ističe i Richard Wood iz Ureda specijalnog predstavika EU. On naglašava da Evropska unija želi vidjeti konkretne rezultate, odnosno da bh. vlasti provode sve ono na što su se obavezale.

„Evropska unija očekuje čvrst pravni okvir, opsežnu provedbu politiku strategije akcijskih planova, kao i čvrste rezultate. Moramo vidjeti uvjerljivu historiju rezultata da borba protiv korupcije uspijeva. Činjenica da će poglavlje koje se tiče borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala biti otvoreno prvo, da će rad na njemu će trajati najduže i da će ono biti zatvoreno zadnje, pokazuje da je borba protiv korupcije najvažnija“, objašnjava Wood.

Istraživanje koje je provela Direkcija za evropske integracije BiH pokazuje kako 76 posto građana podržava članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Međutim, kao i međunarodna zajednica, i građani očekuju da političari sa deklarativne podrške pređu na istinsku borbu protiv korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG