Dostupni linkovi

Protest protiv zagađenja vazduha u Boru: 'Ovo je trovanje'


Protest u Boru: Hitno smanjite zagađenje vazduha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Protest u Boru: Hitno smanjite zagađenje vazduha

Sa protesta ispred uprave kineske kompanije "Ziđin" u Boru, građani su zatražili hitno smanjenje zagađenja vazduha u tom gradu na istoku Srbije.

Kineska kompanija kupila je krajem prošle godine Rudarsko-topioničarski basen Bor, a okupljeni sa protesta poručuju da je povećana koncentracija štetnih isparenja i čestica u tom gradu počela upravo kada je novi kineski vlasnik povećao obim proizvodnje. Oni su zvižducima i povicima "izdaja" ispratili zaposlene koji su tokom protesta izašli iz upravne zgrade kompanije "Ziđin".

"Mi imamo u avgustu arsen 200 puta više od zakonom dozvoljenog. Imamo sumpor-dioksid, recimo septembra na mernoj stanici Brezovik 2.500 mikrograma od dozvoljenih 35", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Irena Živković iz udruženje građana "Izbor postoji".

Ovo je bio već četvrti protest u Boru zbog sve učestalijeg zagađenja vazduha i "nemara nadležnih u sankcionisanju zagađivača". Irena Živković navodi da mesecima nemaju adekvatni odgovor nijedne institucije kojoj su se obratili, a kao jedini pomak navodi to što je gradska uprava oformila radno telo koje će se baviti problemom aerozagađenja.

Protest u Boru je četvrti po redu
Protest u Boru je četvrti po redu

Učesnici protesta saopštili su da se grad oslanja na rudnik od kog mu zavise finansijski prihodi. Oni navode da ne žele da rudnik prestane sa radom, ali da žele da zdravlje građana bude ispred profita.

"Ovo je trovanje, ovo je genocid. Stavljamo zdravlje naše dece ispred profita stranog investitora. Je l’ grešimo? Da li je vaš profit važniji od zdravlja naše dece?", poručila Katarina Vasković, jedna od organizatorki protesta i dodala da građani neće odustati.

Ulaz u Rudarsko-topioničarski basen Bor nalazi se preko puta upravne zgrade kompanije “"Ziđin", a građani navode da, kada se pokrene proizvodnja, sa tog mesta kulja dim sa štetnim česticama koje svakodnevno udišu. Najgore je, kažu, ujutru i uveče.

"Ne možemo da izađemo u park sa decom, ne možemo da se šetamo normalno. Bežimo u kuću čim krene veći dim. Baš je strašno", kaže Sandra Stevanović Rajić.

Njen suprug Aleksa Stevanović navodi da su im deca stalno bolesna.

"Bukvlalno ne znamo više šta da radimo. Jedino da se iselimo odavde, a mislim da to nije rešenje jer oni su došli ovde, a ne mi. Mi smo ovde odavno", navodi on.

"Ako može čovek da ima škrge, bilo bi dobro", kaže Radmomir Jojić.

Okupljeni su na protestu nosili zaštitne maske i transparente "Naše trovanje ili vaš profit?", "Stop trovanju naše dece", "Tražimo da državne institucije rade"...

Boranima su se na protestu pridružili građani Zaječara i drugih mesta na istoku Srbije, ali i Beograda odakle su došli studenti sa antivladinih protesta "Jedan od pet miliona", te predsetavnici udruženja "Odbarnimo reke Stare planine", koji se bore protiv izgradnje mini hidorelekrana. Na protestu je bio i potpredsednik opozicione Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Na kraju protesta najavljeno je da će se građani okupljati svakog petka do ispunjenja zahteva za smanjenjem proizvodnje.

Stav kineske kompanije

Kineska kompanija se početkom novembra obratila javnosti navodeći da su "ekološki problemi u Boru postojali i mnogo pre preuzimanja RTB-a Bor od strane novog investitora". Menadžment kompanije je tada saopštio da se svi planovi "o značajnom kratkoročnom i dugoročnom poboljšanju ekoloških performansi proizvodnih kapaciteta kompanije odvijaju predviđenom dinamikom i u okviru zadatih rokova".

Građani najavljuju mogućnost radikalizacije protesta, blokadom svih ulaza u pogone kompanije (Fotografija: protest u Boru petak)
Građani najavljuju mogućnost radikalizacije protesta, blokadom svih ulaza u pogone kompanije (Fotografija: protest u Boru petak)

Radikalizacija protesta

Nakon zahteva koje su tokom oktobra, pored ostalih, uputili i menadžmentu kompanije "Ziđin", tražeći da javno obaveste građane o načinima i dinamici rešavanja problema aerozagađenja i dovedu zagađenje na zakonski propisane mere, nezadovoljni građani najavljuju mogućnost radikalizacije protesta, blokadom svih ulaza u pogone kompanije.

"Ispoštovali ste samo prvi zahtev i putem medija obavestili javnost na koji način želite da redukujete aerozagađenje. Kratkoročno kupovinom tri mašine za raspršivanje magle za neutralizaciju sumpor-dioksida do kraja decembra, a kao dugoročnu meru izgradnju postrojenja za desulfurizaciju koju ostavljate za kraj 2021.", navodi se u pismu koje u ime građana, potpisnika peticije protiv aerozagađenja, potpisuje odbornik u Boru Saša Stanković.

U pismu se kaže da se iz ovoga vidi da kompanija "Ziđin" "kratkoročno ne želi da spreči izvor zagađenja, smanji proizvodnju i na taj način dovede nivo aerozagađenja na dozvoljene granične vrednosti".

"Želite da lečite posledice, sve u cilju očekivane zarade i dobiti, i da u najboljem slučaju mi, građani Bora, čekamo još dve godine dok se ne napravi novo postrojenje. Ukoliko se oglušite o naš zahtev da hitno svedete aerozagađenje na zakonski dozvoljenu meru, bićemo primorani da pravo na zdravlje i čist vazduh branimo radikalnije, a to predstavlja blokadu svih ulaza u pogone kompanije", navodi se u pismu objavljenom na Facebook stranici "Borani protiv Dima".

Zahtevi za hitnim rešavanjem problema u Boru polovinom oktobra upućeni su i Gradskoj upravi, Borskom okrugu, Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Ministar rudarstva Aleksandar Antić rekao je prošlog meseca da "Vlada Srbije sarađuje sa rukovodstvom kompanije 'Ziđin' kako bi se u najkraćem roku rešio problem zagađenja", te da "kineska korporacija užurbano radi na unapređenju tehnološkog procesa i dovodi topionicu u optimalni nivo".

I Antić i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić označili su proteste kao "političke".

Zagađenje i u drugim gradovima Srbije

Vazduh je i u Beogradu krajem oktobra sadržao koncentracije štetnih supstanci koje su bile višestruko veće od propisanih granica.

Zbog toga je 31. oktobra održan protest u organizaciji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, a kritike nadležnima zbog zagađenja upućene su i sa antivladinog protesta 'Jedan od pet miliona' 2. novembra.

‘Maske, jer ne može da se diše’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha za 2018. godinu, u većini velikih gradova u Srbiji vazduh je ocenjen kao prekomerno zagađen. Pored Beograda, označeni su Pančevo, Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Smederevo, Kosjerić, Subotica, Sremska Mitrovica i Užice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG