Dostupni linkovi

Bombaš s Times Squarea priznao krivicu


Skicirani trenuci sa suđenja Faisalu Shahzadu, 18. maj 2010.
Skicirani trenuci sa suđenja Faisalu Shahzadu, 18. maj 2010.
Američki državljanin poreklom iz Pakistana Faisal Shahzad, koji je uhapšen posle neuspešnog pokušaja aktiviranja auto-bombe na Times Squareu u New Yorku početkom maja ove godine, priznao je krivicu po svim tačkama optužnice.

Tridesetogodišnji Shahzad optužen je u deset tačaka za zaveru, a među najvažnijim za upotrebu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada i prevoz eksploziva. Posle priznavanja krivice preti mu doživotna zatvorska kazna.

Shahzad, koji je do hapšenja 3. maja živeo u Bridgeportu u državi Connecticut i radio kao IT inženjer, pred saveznim sudom na Manhattanu nije, kako prenose svetski mediji, zvučao skrušeno.

On je sudiji rekao da želi "priznati krivicu još 100 puta" i zapretio rekavši: “Mi ćemo se napadati SAD ako se ne povuče iz muslimanskih zemalja.”
Sve svetske TV stanice objavile su Shahzadovu fotografiju posle hapšenja, 4. maj 2010.

Njegovo priznanje krivice može ojačati argumente Obamine administracije da se mnogi slučajevi terorizma mogu procesuirati na civilnim sudovima, umesto pred vojnim sudovima ili komisijama.

Priznanjem krivice ujedno se izbegava skupo suđenje i omogućava saveznoj vladi da sačuva poverljive informacije koje bi mogle biti objavljene na suđenju, a u vezi sa američkim obavještajnim izvorima i metodama, konstatuju američki mediji.

Shahzad je uhapšen u avionu koji je iz New Yorka trebalo da poleti za Dubai, dva dana nakon što je parkirani terenac Nissan Pathfinder, iz kojeg je izlazio dim, pronađen u blizini 45. ulice i Sedme avenije na Times Squareu.

Policijski pirotehničari u vozilu su pronašli nekoliko vreća veštačkog đubriva, dva kanistera sa po 20 litara benzina, velike rakete za vatromet, tri plinske boce s propanom i dva časovnika povezana žicama s ostalim komponentama te improvizirane bombe.

U optužnici se navodi da je Shahzad obučen za rukovanje eksplozivom i to u pakistanskoj pokrajini Waziristan od osoba koje su povezane s tamošnjom militantnom ekstremističkom grupom Tehrik-e-Taliban.

On je navodno u aprilu u SAD-u primio 12.000 dolara u gotovini koju je poslao njegov saučesnik iz Pakistana i koji radi za pakistanske talibane.

Navodi se, takođe, da je optuženi u martu kupio poluautomatsku pušku u Connecticutu, gde je živeo, a koja je pronađena u njegovu automobilu na dan kada je uhapšen.

*****
Pročitajte i ovo:
Uhapšen osumnjičeni za napad u Njujorku

XS
SM
MD
LG