Dostupni linkovi

Uhapšen osumnjičeni za napad u Njujorku


Fotografija sa sigurnosne kamere na Times Square
Fotografija sa sigurnosne kamere na Times Square
Osumnjičeni za neuspešni pokušaj bombaškog napada na Tajms skveru (Times Square) u Njujorku u subotu 1. maja, uhapšen je jutros pri pokušaju da napusti SAD, saopštili su američki zvaničnici.

Faisal Shahzad, američki državljanin pakistanskog porekla uhapšen je na njujorškom aerodromu JFK dok se pripremao da se ukrca na let za Dubai, saopštio je u ime američkom pravosuđa general Erik Holder (Eric Holder).

"Jasno je da je namera ovog terorističkog čina bila poubijati Amerikance", rekao je Holder i dodao: "Nećemo se zaustaviti dok sve odgovorne ne privedemo pred lice pravde."

Zvaničnici američkog pravosuđa naveli su da se Shahzad nedavno vratio sa puta u Pakistanu, a pre tri nedelje je za gotovinu kupio terensko vozilo tipa "nisan", koji je korišćen u neuspelom napadu.



Na taj automobil bila je prikačena propansko-benzinska bomba. Policija je saopštila da bi, da je eksplodirala, ta bomba mogla da ubije pešake i razbije okolne prozore.

Automobil-bomba bio je parkiran u 45. ulici u kojoj se nalazi veliki broj restorana i brodvejskih bioskopa i subotom uveče puna je ljudi. Jedan policijac primetio je u subotu uveče da iz tog terenskog vozila izlazi dim, nakon čega su istražitelji u džipu pronašli plinske boce, neku vrstu praha, benzin i detonator.
Policija je potom evakuisala više stambenih i poslovnih zgrada i ulice, a naoružani policajci su raspoređeni svuda u evakuisanom sektoru grada.

Tajms skver je u delu Njujorka u kome je gust saobraćaj i nalazi se na oko šest kilometara od mesta gde je bio Svetski trgovinski centar, koji je srušen u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

Pakistanski talibani preuzeli su u nedelju 2. maja odgovornost za taj neuspeli napad, što je objavljeno na jednom islamističkom internet sajtu.

Talibani su naveli da su napad organizovali u znak odmazde zbog američkih napada bespilotnim letelicama u Pakistanu i nedavnih ubistva dvojice lidera terorističke mreže Al Kaida u Iraku.

Njujorška policija je, međutim, saopštila da nema dokaza da je autentičan snimak izjave pakistanskih talibana u kome navode da preuzimaju odgovornost za neuspeli bombaški napad u subotu u centru Njujorka.

Nije, takođe, poznato da li je osumnjičeni Shahzad povezan sa talibanima koji su, navodno, preuzeli odgovornost.

Sekretar za štampu Bele kuće Robert Gibs rekao je juče da je taj pokušaj bombaškog napada bio teroristički akt.
XS
SM
MD
LG