Dostupni linkovi

Pronađena automobil bomba na Tajms skveru




Njujorška policija evakuisala je u nedelju deo Tajms skvera (Times Square) na Menhetnu zbog toga što su u jednom parkiranom automobilu pronađeni delovi bombe koja na sreću nije eksplodirala.
Tajms skver

Američka ministarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano (Janet Napolitano) izjavila je u nedelju za televiziju ABC da je osujećen bombaški napad "izolovan slučaj".

"Otisci prstiju se nalaze na rezervoaru, bocama s propanom i u unutrašnjosti vozila",
rekla je Napolitano i dodala da ima dosta dokaza koji se u ovom trenutku proučavaju.

Zvaničnici su prethodno izjavili da je bomba bila "amaterski napravljena", što je potvrdila i američka ministarka ocenivši da se verovatno ne radi o delu profesionalca. Napolitano rekla da policija za sada istražuje sve mogućnosti i nije precizirala u kom pravcu se vodi istraga.

Izbegnut potencijalno smrtonosan događaj

Policija je pre toga otkrila da je u terencu "Nisan petfajnder" (Nissan Pathfinder) postavljena eksplozivna naprava zbog čega je u subotu uveče evakuisano hiljade turista i posetilaca pozorišta na Brodveju (Broadway), javio je Njujork Tajms (The New York Times) u svom internet izdanju.

Iz automobila parkiranog nasuprot pozorišta na Brodveju gde su gledaoci čekali na početak predstave, oko 18:35 sati po lokalnom vremenu je počeo izlaziti dim, zbog čega su pozvani vatrogasci, ali nije došlo do eksplozije.

"Auto-bomba ostavljena je u Pathfinderu parkiranom između Sedme i Osme avenije, na 45. ulici",
rekao je portparol policijske uprave Njujorka (NYPD) Pol Braun (Paul Brown).

Naprava, koju je njujorška policija deaktivirala, po njegovim rečima, sadržavala je "eksplozivne elemente", uključujući "plinske boce, neku vrst praha, benzin i vremenski detonator".

Braun je kazao da policija proverava sigurnosne kamere, nakon što je javljeno da je neko pobjegao iz vozila.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) i načelnik gradske policije Raj Keli (Ray Kelly) potvrdili su da je u sumnjivom vozilu na njujorškom Tajms skveru bila eksplozivna naprava.
Njujorški policajci na licu mesta

Blumberg je rekao da je izbegnut događaju koji je "mogao biti veoma smrtonosan".

"Ovaj je događaj podsetnik da je Njujork i dalje glavna meta terorista",
naglasio je gradonačelnik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Blumberg je rekao da se ne zna to stoji iza napada, niti koji bi mu mogli biti motivi.

Američki predsjednik Barak Obama, koji je informisan o onome što se događa u Njujorku, i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg pohvalili su brzu akciju njujorške policije.

Tajms skver je u delu Njujorka u kome je gust saobraćaj i nalazi se na oko šest kilometara od mesta gde je bio Svetski trgovinski centar, koji je srušen u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.
XS
SM
MD
LG