Dostupni linkovi

Bolsonaro se nada da Tramp 'neće kazniti' Brazil carinama


Žair Bolsonaro sa Donaldom Trampom u Vašingtonu, arhivska fotografija

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je da je skoro siguran da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp razumjeti "brazilske ekonomske brige", nakon što je američki predsjednik rekao da će Brazilu i Argentini ponovo uvesti carine na izvoz čelika i aluminujuma.

On je tokom intervjua za brazilsku radio-stanicu "Radio Itatiaja" rekao da se ekonomija SAD ne može porediti sa brazilskom jer je "mnogo veća".

"Ne vidim ovo kao odmazdu. Zvaću ga kako nas ne bi kaznio. Naša ekonomija praktično zavisi od robe, to je sve što imamo", naglasio je Bolsonaro.

Bolsonaro je izrazio nadu da će Tramp razumjeti i da neće uvesti kazne carinama, te da je skoro siguran da će američki predsjednik saslušati brazilsku stranu.

Na odluku Trampa reagovalo je i glavno tijelo brazilske industrije čelika - Instituto Aco Brasil - koje je saopštilo da je "zbunjeno" tim potezom, nazvavši ga "odmazdom".

U saopštenju navode da odluka šteti i američkim proizvođačima čelika koji su ovisni o brazilskim čeličnim komponentama za svoj rad, prenosi agencija Rojters.

Tramp je ranije na Tviteru saopštio da će obnoviti carine na uvozni čelik i aluminijum iz Brazila i Argentine.

"Brazil i Argentina predvode veliku devalvaciju sopstvenih valuta, što nije dobro za naše poljoprivrednike. Zato ću uvesti tarife, koje stupaju na snagu odmah, na čelik i aluminijum koji se uvozi u SAD iz tih zemalja", napisao je Tramp.

Argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će početi pregovore sa američkim Stejt departmentom nakon odluke predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG