Dostupni linkovi

Zašto se svet priprema za hipotetičku 'bolest X'?


"Bolest X" je od 2018. uključena u listu bolesti SZO za koje bi ulaganje u istraživanje i razvoj trebalo da bude međunarodni prioritet.
"Bolest X" je od 2018. uključena u listu bolesti SZO za koje bi ulaganje u istraživanje i razvoj trebalo da bude međunarodni prioritet.

Jedna od tema rasprave na godišenjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, 17. januara, bila je priprema za "bolest X".

Ova bolest zapravo ne postoji, već se radi o hipotetičkom patogenu, koji bi u budućnosti mogao da izazove epidemiju ili globalnu pandemiju.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhan Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus), govorio je na panelu o važnosti da se svet pripremi za potencijalnu, nepoznatu bolest.

Zašto?

"Iako bolest kao takva ne postoji, "koncept bolesti X' opisuje veoma stvarnu i rastuću pretnju ljudskom zdravlju na koju se svet mora bolje pripremiti da odgovori", navodi Koalicija za inovacije i spremnosti za epidemiju (CEPI).

Sprečavanje budućih pandemija kako bi se pripremilo za poznate i nepoznate pretnje virusnih bolesti razlog je zašto su naučnici fokusirani i na hipotetičku "bolest X".

Šta je 'bolest X'?

"Bolest X" je od 2018. uključena u listu bolesti SZO za koje bi ulaganje u istraživanje i razvoj trebalo da bude međunarodni prioritet. Ime su mu dali naučnici i SZO.

Među prioritetne bolesti SZO spadaju i COVID-19, ebola i marburg, krimsko-kongoanska hemoragijska groznica, lasa groznica, MERS, SARS, Nipah i henipavirusne bolesti, groznica doline Rift i zika.

Gebrejesus je tokom panel diskusije rekao da cilj nije da ideja o "bolesti X" stvori paniku, već da se što bolje pripremi za mogućnost pojave novih bolesti.

"Bolje je zapravo očekivati nešto što se može desiti, jer se dešavalo više puta i spremiti se za to. Ne bi trebalo da se suočimo sa stvarima nepripremljeni", rekao je on u Davosu.

Kako se priprema za 'bolest X'?

Generalni direktor SZO je istakao da je COVID-19 bila prva "bolest X", te da sada "imamo iskustvo".

Kako je rekao, tada je mnogo ljudi izgubljeno, jer "nismo mogli da upravljamo njima".

"Mogli su biti spaseni. Ali nije bilo prostora, nije bilo dovoljno kiseonika."

Priprema bi, stoga, prema njegovim rečima značila uspostavljanje sistema ranog upozoravanja, skretanje fokusa zdravstvene infrastrukture država na primarnu zdravstvenu negu.

Kako je rekao, uspostavljen je fond za pandemiju kako bi se pripremilo za još jednu epidemiju. Radi se i na rešavanju problema nejednakosti širom sveta, jer su siromašnije zemlje tokom COVID-19 imale problem jer ima vakcine nisu bile pristupačne.

"Ključ je kapacitet koji gradimo u svakoj zemlji. Snažni smo koliko je snažna najslabija karika."

Sporazum o pandemiji drugi je ključ da se dobro pripremi i suoči sa "bolešću X", a rok za njegovo postizanje je maj ove godine.

"Ujedinivši sva iskustva, sve izazove sa kojima se svet suočio i sva rešenja, taj sporazum može pomoći da se bolje pripremimo za budućnost", rekao je Gebrejesus.

Koje su lekcije pandemije korona virusa?

Mišel Demare (Michel Demaré), predsednik odbora AstraZeneke, jedne od kompanija koja je proizvodila vakcine za COVID-19, istakao je na panelu da se "dobra priprema za krizu dešava kada krize nema".

Kako je rekao, COVID-19 dao je neke važne lekcije za naredne pandemije. Najpre, da su partnerstva važna, da veštačka inteligencija može imati benefita, posebno u administraciji zdravstvenih sistema, te da se treba više ulagati u prevenciju bolesti.

"Radi se o pametnijem trošenju. U zemljama OECD-a, prosečna potrošnja na prevenciju iznosi 3% budžeta zdravstvenih sistema. Ako potrošite tako malo na prevenciju, na kraju ćete potrošiti većinu svog budžeta na hospitalizaciju i kasno lečenje", rekao je Demare.

Kada bi se 'bolest X' mogla pojaviti?

Uzevši u obzir nedavnu istoriju, izvesno je da je "bolest X" tamo negde, navodi CEPI, i da će se u nekom trenutku, preliti sa životinja na ljude, što može dovesti do izbijanja bolesti.

Naučnici veruju da bi sledeća "bolest X" vrlo verovatno mogla biti uzrokovana novim virusom koji će se pojaviti iz jedne od oko 25 porodica virusa koji su već pokazali svoju sposobnost da izazovu bolest kod ljudi.

Da li bi 'bolest X' mogla da izazove novu pandemiju?

Godine 2022. objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da je šansa za pandemiju sa sličnim uticajem kao što je imao COVID-19 oko 1 u 50 svake godine.

Iz CEPI-ja navode da je verovatno da bi "bolest X" mogla biti sledeća pretnja pandemije, ali da postoji i rizik da već postojeći patogeni mutiraju ili se ponovo pojave i prošire.

"Samo u 21. veku došlo je do izbijanja SARS-a, MERS-a, zike i mnogih drugih novih virusnih bolesti koje se ponovo pojavljuju", navodi CEPI.

TV Liberty: Vraćaju li se gotovo iskorijenjene bolesti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:15 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG