Dostupni linkovi

Vaskrsla ljubav SPC i crnogorske države


Mitropolit Amfilohije na konferenciji za novinare o osveštenju Hrama Hristovog vaskrsenja, Podgorica, oktobar 2013.
Mitropolit Amfilohije na konferenciji za novinare o osveštenju Hrama Hristovog vaskrsenja, Podgorica, oktobar 2013.
Već danima pompezno najavljivanje osveštanja Hrama Hristovog vaskrsenja Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, a u znak proslave 1700 godina Milanskog edikta, prati velika zainteresovanost Države i njenih medija. Tako, nakon dugog perioda hladnih odnosa, Televizija Crne Gore gostovanje mitropolita Amfilohija označava kao ekskluzivni intervju, dok se kamere spremaju za direktan prenos crkvene proslave.

Sve to bio je povod da Matica crnogorska zaključi kako je riječ o povratku na ideju iz devedesetih - da se uvede „državna religija” u Crnoj Gori.

Nazivajući 7. oktobar velikim danom za hrišćanski svijet, kada će, nakon obilježavanja 1700 godišnjice Milanskog edikta u Nišu, najviši pravoslavni velikodstojnici iz čitavog svijeta doći u Podgoricu kako bi prisustvovali osveštanju Hrama Hristovog vaskrsenja, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije na konferenciji za novinare najavio je i učešće u svečanosti državnih zvaničnika Crne Gore.

"Što se tiče predsjednika Crne Gore gospodina Vujanovića, on će biti prisutan. Biće i prijem sa njegove strane ovih naših gostiju, a takođe i premijer Đukanović je predviđen da priredi prijem za te goste", naveo je mitropolit.

Mitrpolit Amfilohije potvrdio je ono što je odavno javna tajna da su gradnju pravoslavnog hrama u Podgorici pomogle državne institucije Crne Gore:

"Mi ovdje imamo dokumenta iz kog se vidi da je Vlada priložila million i 325.000 i mi smo zaista blagodarni tome. I sada je Vlada pritekla u pomoć na svoj način i ne samo osnivanjem počasnog odbora. Isti tako i gradonačelnik Miomir Mugoša", rekao je Mitropolit.

Mitropolit Amfilohije na konferenciji za novinare o osveštenju Hrama Hristovog vaskrsenja, Podgorica, oktobar 2013.
Mitropolit Amfilohije na konferenciji za novinare o osveštenju Hrama Hristovog vaskrsenja, Podgorica, oktobar 2013.
Osim činjenice da je u počasni odbor proslave obilježavanja Milanskog edikta i osveštanja Hrama Srpske crkve u Podgorici ušao sam šef crnogorske države i nekoliko vladinih ministara, o značaju koji država pridaje tom događaju svjedoči i interesovanje njenih medija.

Već danima u udarnim terminima na javnom servisu intervju sa mitropolitom Amfilohijem najavljuje se kao ekskluzivan, što posebno upada u oči pošto je Mitropolija Crnogorsko-primorska dugo godina novinarima državne medijske kuće zabranjivala da izvještavaju sa njenih skupova.

Kamere javnog servisa sada će, međutim, direktno prenositi čin osveštanja podgoričkog Hrama.

Otopljavanje odnosa na relaciji crnogorska država - Srpska crkva za Maticu crnogorsku nije ponovno vaskrsla ljubav već je, kako kaže njen prvi čovjek Dragan Radulović, riječ o nastavku zagrljaja uspostavljenog još 1991., kada je država dozvolila Crkvi da postane vodeći zemljoposjednik i feudalac.

"Ta ljubav po mom shvatanju ima još jedan uzrok a to je što ove naše vlasti nemaju ideologiju ustvari, nemaju jasno definisane vrijednosti ka kojima kreću. Put u Evropu nakon početnog entuzijazma zapada u probleme jer se mora ozbiljnije raditi. Onda je sasvim logično da se vrate svom najmilijem ideologu, a to je SPC. Znate, naša vlast se vrlo brzo umori od izgradnje građanskog društva", konstatuje Radulović.

Kako je u svom saopštenju Matica crnogorska navela, "reprezentativno učešće države u proslavi jedne religijske ustanove u multikonfesionalnoj Crnoj Gori, u kojoj su Ustavom vjerske zajednice odvojene od države, može se tumačiti i kao povratak na ideju iz devedesetih da se uvede državna religija“.

"To je stari san SPC. Od toga je dosta ostvareno u Srbiji velika je vjerovatnoća da će i u Crnoj Gori nastaviti sa tim poslom i ne bi me iznenadilo ni uvođenje vjeronauke u škole", navodi Radulović.

Ponovno simbiozu države i Crkve u Crnoj Gori Dragan Radulović objašnjava nastojanjem crnogorskih vlasti da podilaženjem Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostvare političke interese, kako su to činili početkom 90-ih.

"SPC je snažan politički subjekt. Ona nije partija ali je glavni ideolog, snažan je politički subjekt i to je naša vlast shvatila kao jednu dobru priliku, kao promociju. Očekuju neke političke poene ali mislim da ih neće dobiti jer u toj igri dobitnik je uvijek taj mudriji igrač a to nije naša vlast", zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG