Dostupni linkovi

Tihanovskaja pozvala EU da učini više za bjeloruske ‘zaboravljene Evropljane’


Svetlana Tihanovskaja pred Evropskim parlamentom, 24. novembar 2021. 
Svetlana Tihanovskaja pred Evropskim parlamentom, 24. novembar 2021. 

Bjeloruska liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja pozvala je Evropsku uniju (EU) da učini više kako bi pomogla Bjelorusima koje je nazvala "zaboravljeni Evropljani" u njihovoj borbi za slobodu.

Govoreći pred Evropskim parlamentom 24. novembra, Tihanovskaja je spomenula hapšenja i zatvaranja opozicionih političara i aktivista u Bjelorusiji.

Takođe je naglasila da tekuća migrantska kriza koja se odvija duž granica njene zemlje sa tri države članice Evropske unije (EU) – Poljskom, Latvijom i Litvanijom – pokazuje da je borba za slobodu u Bjelorusiji povezana s borbom za slobodu uopšte u Evropi.

Tihanovskaja je bila glavna kandidatkinja opozicije na osporavanim predsjedničkim izborima iz avgusta 2020., na kojima je dugogodišnji autoritarni lider Aleksandar Lukašenko dobio šesti mandat, a na vlasti je od 1994.

Opozicija i Zapad su odbili da priznaju rezultate izbora i pozvali na nove izbore sa nezavisnim monitoringom.

Nakon izbora izbili su masovni protesti zbog navodne izborne prevare, a demonstranti su bili suočeni sa brutalnim odnosom policije Lukašenkovog režima. Zbog straha za sigurnost svoje porodice, Tihanovskaja je napustila Bjelorusiju i trenutno živi u Litvaniji.

Tihanovskaja je naglasila da je broj političkih zatvorenika u njenoj zemlji trenutno 882, kako je rekla "više nego što ima članova danas u ovom parlamentu".

Govoreći o migrantskoj krizi na granici Bjelorusije sa tri EU članice, Tihanovskaja je rekla da su hiljade migranata sa Bliskog istoga i drugih zemalja postali Lukašenkovi "taoci" i tako se pridružili devet miliona Bjelorusa za koje je rekla da su taoci režima.

Tihanovskaja je rekla da ako EU odabere da "izbjegne konfrontaciju sa nasilnikom, samo će neizbježan ishod učiniti još gorim i opasnijim".

Upozorila je Zapad na kontinuiranu prijetnju koju Lukašenkov režim predstavlja za Evropu, čak iako se migrantska kriza nekako razriješi.

"Ali, da li zaista pretpostavljate da će tu stati? Mi već vidimo koliko je opasan ovakav režim za svoje susjede. Litvanija i Poljska se suočavaju sa najvećim testom sigurnosti na svojim granicama… Pretpostavimo da ovo iskorištavanje migranata nekako stane. Da li zaista vjerujete da će prijetnje koje predstavlja ovaj režim tu prestati? Povećava se priliv krijumčarenih narkotika i druge ilegalne robe? Vojna provokacija?... Ništa od ovoga nije samo moja mašta. To su prijetnje koje je uputio sam režim. Šta god je potrebno da dobije ono što želi", upozorila je Tihanovskaja.

Svjetlana Tihanovskaja govori u Strazburu pred Evropskim parlamentom, 24. novembar 2021.
Svjetlana Tihanovskaja govori u Strazburu pred Evropskim parlamentom, 24. novembar 2021.

Tihanovskaja je postavila izazov pred 27-članica bloka "da ima hrabrosti da poduzme odlučnu akciju sada" i priskoči u pomoć Bjelorusima.

"Šta zapravo Evropska unija može da kaže narodu Bjelorusije - zaboravljenim Evropljanima - koji žele iste stvari u kojima uživa ostatak Evrope? Možda nemamo pravo da tražimo vašu pomoć ili podršku. Možda nas možete odbiti jer se to suprotstavlja vašim nacionalnim interesima. Ili je možda loše za vaše poslovanje", rekla je Tihanovskaja.

Tihanovskaja je takođe pozvala EU da uvede dodatne sankcije Lukašenkovom režimu. Kritkovala je zapadne medije kao što su Deutsche Welle i BBC jer Lukašenka još uvijek nazivaju "predsjednikom".

XS
SM
MD
LG