Dostupni linkovi

Merkel i Lukašenko razgovarali o krizi na granici Poljske i Belorusije


Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko prisustvuje samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Dušanbeu, 17. septembra 2021.
Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko prisustvuje samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Dušanbeu, 17. septembra 2021.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je u ponedjeljak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o migrantskoj krizi na bjelorusko-poljskoj granici i zahtjevu Merkelove da dozvoli humanitarnu pomoć, objavili su bjeloruski državni mediji.

Pozivajući se na Telegram kanal blizak bjeloruskom predsjedništvu, državna novinska agencija Belta navodi da su njih dvoje razgovarali oko sat vremena. To je prvi telefonski razgovor Lukašenka sa zapadnim liderom otkako je prošlog ljeta nasilno suzbijao masovne antivladine proteste.

Nekoliko hiljada migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, zaglavljeno je na granici između Poljske i Bjelorusije.

Evropska unija kaže da je krizu proizveo Minsk kao osvetu za sankcije Zapada koje su uveli Lukašenkovom režimu nakon brutalnog gušenja protesta.

Kako prenose bjeloruski državni mediji, razgovarali su o tome kako riješiti migrantsku krizu, a navode da je Merkelova pokrenula pitanje donošenja humanitarne pomoći hiljadama zaglavljenih na granici.

Ove sedmice Lukašenkov ruski saveznik, predsjednik Vladimir Putin pozvao je lidere EU da razgovaraju direktno sa Lukašenkom.

Takođe u ponedeljak naveče, Putin je razgovarao o krizi sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, pri čemu su obe strane rekle da bi trebalo doći do deeskalacije situacije.

EU je u ponedjeljak uvela nove sankcije usmjerene ka Lukašenkovom režimu.

Nove sankcije biće usmjerene na oko 30 bjeloruskih zvaničnika, državnu aviokompaniju i turističke agencije optužene da su pomagale u dopremanju migranata na granicu.

Migranti mjesecima pokušavaju preći iz Bjelorusije u Poljsku, ali su tenzije porasle prošle sedmice dok je nekoliko hiljada osoba zaglavljeno na granici Bjelorusije i Poljske.

Bjelorusija je negirala da je orkestrirala krizu.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG