Dostupni linkovi

Međunarodni špijun ili samo gost na vjenčanju?


Paul Whelan, američki državljanin uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu

Piše: Alan Crosby (Priredila: Biljana Jovićević)

Čovjek koji je, kako se navodi, u grad stigao na vjenčanje kolege, bivši američki marinac uhapšen je u Moskvi pod optužbom za špijunažu i mogao bi se suočiti sa 20 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim.

Zanimljivo je da objave na društvenim mrežama otkrivaju fragmente života ovog korporativnog eksperta za sigurnost, kao bivšeg vojnika, rusofila i ljubitelja životinja. Moskva ga, pak, vidi kao špijuna.

"Sljedeća stanica - Moskva..." - to je poruka koju je Paul Whelan (Pol Velan) dodao na svoj profil na ruskoj društvenoj mreži VK na koju se posljednji put prikačio sa mobilnog telefona tokom popodneva, 28. decembra. Bilo je to neposredno prije nego što je njegova porodica počela da brine.

Bivši 48-godišnji američki marinac koji je, prema riječima njegovog brata blizanca, govori ruski jezik tek toliko da se snalazi, boravio u Rusiji više puta.

Ovoga puta je boravio tamo zbog vjenčanja kolege marinca koji se ženio Ruskinjom, kako je za više medija pojasnio njegov brat blizanac, David Whelan.

Posljednjeg dana 2018. godine, 31. decembra, porodica je konačno saznala gdje se Paul nalazi: pritvorila ga je ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) pod optužbom za špijunažu, za koju potencijalna kazna zatvora predviđa i do 20 godina. Od tada je malo informacija procurilo o mjestu na kojem se američki državljanin drži ili koje su to konkretne optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Malo se zna i o čovjeku koji je radio na dužnosti direktora za globalnu bezbjednost za mičigensku kompaniju, snabdjevača automobilskim dijelovima BorgWarner od 2017.

Rođen u Kanadi, Whelan je odrastao u predgrađu Detroita, država Mičigen, a sada je kao njegovo mjesto boravka, na internet stranci ruske društvene mreže VK, na kojoj ima profil duže od decenije, naveden An Arbor. Jedna od posljednjih objava na toj mreži je fotografija Whelana u poslovnom avionu Bombardier Challenger business jet. U objavi se ne navodi gdje je putovao, ali se prikazuju emotikoni šampanjske boce i šampanjske čaše.

Objave Whelana na društvenoj mreži VK
Objave Whelana na društvenoj mreži VK

Dva od tri videa koja je objavio su na ruskom, uključujući i jedan koji nosi naslov: "Vojska je ogledalo države" (Армия -- зеркало государства).

U međuvremenu, četiri na spisku njegovih prioritetnih stranica (noteworthy pages) na VK profilu su na ruskom, uključujući i rusku verziju Nacionalne geografije (National Geographic).

U maju 2016. godine, na fotografijama sa njegove stranice se vidi Whelan u majici fudbalskog dresa Spartak iz Moskve, iako nije jasno gdje je fotka načinjena.

Između 1990. i 2008. Whelan je služio nekoliko tura u Iraku kao rezervista "aktivan na dužnosti".

U tekstu koji je 2007. postavljen na zvaničnoj internet stranici Američkih marinaca, Whelan je govorio o odlasku u Evropu tokom odsustva u vrijeme kada je bio raspoređen u Iraku. Jedna od slika u tekstu pokazuje Whelana kako stoji na obali rijeke u Moskvi dok se u pozadini vidi Kremlj.

Whelanova posljednja objava bila je "Sljedeća stanica - Moskva...".
Whelanova posljednja objava bila je "Sljedeća stanica - Moskva...".

U kompaniji BorgWarner, Whelanov posao obuhvata i nadgledanje bezbjednosti objekata, imovine i ljudi u kompanijskoj fabrici u Auburn hilsu u Mičigenu, ali i širom svijeta.

"BorgWarner je u kontaktu sa svim relevantnim američkim vlastima i ponudili smo punu saradnju u cilju da pomognemo našem zaposleniku i američkoj vladi", navela je kompanija u saopštenju, povodom njegovog hapšenja u Rusiji.

Osim rada za BorgWarner, Whelan takođe vodi online predstavništvo za prodaju oružja pod imenom Kingsmead Arsenal koje je osnovano 2015. Kao adresa sa koje se vodi ovaj posao naveden je Novi, takođe u Mičigenu, predgrađe Detroita. Nakon toga elektronski trag se gubi.

Nekoliko objava na društvenim mrežama slave Božić, Dan Kanade, Novu godinu, ponešto i na ćirilici. Jedna objava od 9. novembra 2016. slavi pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

"Naprijed predsjedniče Trump!" - piše u objavi pisanoj na ćirilici.

Radio Slobodna Evropa je pokušao da dozove broj telefona koji je Whelan naveo u jednoj od objava, ali nije bilo moguće uspostaviti vezu.

Bijela kuća se tek 2. januara oglasila o cijelom slučaju u vezi sa Whelanom.

Državni sekretar Mike Pompeo tražio od Rusije objašnjenje za hapšenje bivšeg marinca. Kako j naveo Pompeo SAD će zahtijevati njegov povratk ukoliko utvrde da su uslovi njegovog pritvora neodgovarajući.

Američki ambasador u Rusiji, Jon Huntsman posjetio je Whelana u pritvoru u Moskvi 2. januara i razgovaro telefonom sa njegovom porodicom. Huntsman se nije oglasio o posjeti, a State Department je preko portparola naveo da su SAD diplomatskim kanalima iskazale zabrinutost zbog kasnog pristupa Whelanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG