Dostupni linkovi

FSB uhapsio Amerikanca pod sumnjom za špijunažu


Ilustracija

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da su uhapsili jednog državljanina SAD u Moskvi pod sumnjom za špijunažu.

Amerikanac identifikovan kao Paul Whelan uhapšen je 28. decembra i potiv njega je otvorena istraga, citirala je državna agencija TASS, FSB u ponedjeljak.

TASS je naveo i da se Amerikanac može suočiti sa zatvorskom kaznom između 10 i 20 godina zatvora, ukoliko bude proglašen krivim, ali nijesu naveli nikakve druge detalje.

Objava stiže dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa Vašingtonom u novogodišnjoj čestitci predsjedniku Donaldu Trumpu.

Odnosi između SAD i Rusije ostaju zategnuti zbog niza pitanja uključujući i uloge Rusije u ratovima u Siriji i na istoku Ukrajine, navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore i drugdje u svijetu, kao i trovanja ruskog duplog agenta u Britaniji.

Krajem novembra Trump je iznenada otkazao planirani sastank sa Putinom na marginama summita G20 u Argentini, navodeći kao razlog tenzije između ruskih snaga koje su otvorile vatru na ukrajinske brodove u Kerč moreuzu, potom ih zarobili zajedno sa 24 mornara koji su sada u zatvoru u Rusiji.

Hapšenje Whelana stiže par sedmica nakon što je Ruskinja Marija Butina priznala krivicu na sudu u SAD zbog pokušaja inflitriranje u moćnu američku Nacionalnu asocijaciju za oružje (NRA) u pokušaju da utiče na američku politiku u korist Moskve.

Kremlj je negirao da je Butina ruski agent, te su organizovali kampanju na socijalnim medijima u pokušaju da izdejstvuju njeno puštanje na slobodu.

U prošlosti je Rusija hapsila strance sa ciljem razmjene zatvorenika sa drugim državama.

Tokom godišnje press konferencije 20. decembra, Putin je između ostalog rekao da Rusija "neće hapsiti nevine ljude samo zato da bih ih kasnije razmjenjivala za nekoga".

XS
SM
MD
LG