Dostupni linkovi

Bivši direktor 'Bosnalijeka' osuđen na 12 godina zatvora


Bivši generalni direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, Edin Arslanagić, nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora (ilustrativna fotografija)
Bivši generalni direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, Edin Arslanagić, nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora (ilustrativna fotografija)

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) izreklo je i objavilo u četvrtak, 21. septembra prvostepenu presudu u predmetu Edin Arslanagić i drugi kojom su akteri ovog slučaja osuđeni na ukupno 39 godina zatvora.

Bivši generalni direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo Edin Arslanagić proglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, krivotvorenjem službenih isprava i sklapanjem štetnih ugovora, te osuđen na 12 godina zatvora.

Za iste inkriminacije ogašeni su krivim i izvršni direktor Sektora finansija u Bosnalijeku Šefik Handžić i vlasnik i direktor firme Brštanica Hasan Šepo, te su osuđeni na po deset godina zatvora.

Direktor firme Carpe Diem Jasmin Šepo, oglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca i sklapanjem štetnih ugovora i osuđen na sedam godina zatvora.

Istovremeno, Aida Selvić, koja je bila angažirana na knjigovodstvenim poslovima u Bosnalijeku, odnosno Brštanici, oslobođena je svih optužbi.

Optužnica je aktere ovog postupka tereti po deset tačaka za inkriminacije koje su počinili kao uposlenici spomenutih firmi, a u vezi s poslovnim aranžmanima kojima su, kako je Sud utvrdio, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal od 2002. do 2012. godine posredstvom spomenutih i drugih firmi 'izvlačili' novac iz Bosnalijeka radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi.

Oni su to, kako je u izreci presude navedeno, činili na način da su obračunavali veći broj određenih usluga, odnosno ispostavljajući fakture u većim iznosima u odnosu na stvarno stanje ili odobravali plaćanje fiktivnih faktura, bilo da se radilo o pružanju ugostiteljskih usluga, usluga održavanja, prijevoza, transporta i špedicije, te nabavke kancelarijskog materijala, ili na druge načine koji su karakteristični za poslovne aranžmane izgradnje apartmaskog naselja 'Babin do' na Bjelašnici.

Presudom su obuhvaćene i krivično-pravne radnje Amara Arslanagića (sina prvooptuženog), koji je u svojstvu direktora Bosnalijekovog Sektora za inozemni marketing i prodaju obavio veliki broj putovanja u turističke svrhe, a koja su predstavljena kao službena putovanja. Samo u tom segmentu obračunati su troškovi u iznosu od 140.632 eura i 59.081 američkih dolara.

Budući da se Amar nalazi u bijegu, za njim je raspisana međunarodna potjernica, a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Sud je u sklopu prvostepene presude donio rješenje o mjeri osiguranja, odnosno oduzimanju protuzakonito stečene imovine (u smislu odredbi Zakona o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom) od četvorice osuđenih u vrijednosti višoj od 20 miliona KM, a koja se odnosi na nepokretnu i pokretnu imovinu, odnosno dionice i novčane depozite.

Okrivljenima će se u izdržavanje kazne po pravomoćnosti presude uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, a dužni su i solidarno nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu od 14.561 KM.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije Sud je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, odnosno činjenice da se radi o ranije neosuđivanim osobama, te da su trojica okrivljenih u poznijoj životnoj dobi, a kao otežavajuće dužinu i kontinuitet inkriminiranih radnji, te obim protuzakonito pribavljene koristi.

Kompanija Bosnalijek se s eventualnim imovinsko-pravnim zahtjevom upućuje na parnicu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić je nakon gotovo trosatnog čitanja izreke presude, ukratko obrazložila objektivne razloge usljed kojih je postupak u ovom predmetu trajao duže od šest godina, uz opasku kako pisano obrazloženje presude sadrži više stotina stranica.

Istaknula je kako se radi o izuzetno opsežnom spisu i složenom predmetu u kojem je bilo neophodno izvršiti neposredan uvid u više stotina materijalnih dokaza.

Podsjetila je kako je, istovremeno, saslušan veliki broj svjedoka i vještaka, te da su sam postupak pratili prekidi usljed razdvajanja postupka, najprije, u odnosu na optuženog Izeta Arslanagića, a potom i optuženog Amara Arslanagića, nakon njegovog bijega.

Usto je navela i kako je u ovom predmetu tri puta mijenjana optužnica, posljednji put 17. marta ove godine, te da su suđenja nerijetko odgađana usljed pandemije koronavirusa, odnosno učestalih slučajeva obolijevanja sudionika u postupku i članova njihovih porodica.

Budući da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi, strane u postupku zadržavaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka.

Suđenje Arslanagiću i drugima, počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015.

Optužnica protiv drugog direktora

Državno tužilaštvo podiglo je krajem avgusta optužnicu protiv Nedima Uzunovića, direktora kompanije Bosnalijek, zbog organiziranog kriminala, pranja novca i drugih djela. Uzunović je bio i stvarni vlasnik offshore kompanija i direktor Predstavništva Bosnalijeka u Rusiji. Uz njega je optuženo još 14 osoba.

Optužnica koja je objavljena 31. avgusta se odnosi na krivična djela organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, koja su počinjena između 2005. i 2016. godine, za koja se terete 11 fizičkih i četiri pravne osobe.

Prema prikupljenim dokazima, nezakonita imovinska korist u ovom predmetu sa koruptivnim krivičnim djelima, kao i pričinjena šteta iznosi više od 10,8 miliona konvertibilnih maraka (više od pet miliona eura), saopštilo je Tužialštvo BiH 31. avgusta.

Izvor: FENA
XS
SM
MD
LG