Dostupni linkovi

Molinari: Biti muzičar ne znači samo naučiti svirati, već steći zrelost


Ernesto Molinari
Ernesto Molinari

Jedan od najuglednijih klarinetista u Evropi, Ernesto Molinari, u petak uveče će održati koncert u Sarajevu. Nastup ovog švajcarskog umjetnika organizuje Javna ustanova Sarajevo Art. Zbog vještog načina sviranja na klarinetu i basklarinetu za njega su posebno komponovana mnoga djela, a njegov odvažni pristup muziciranju inspirisao je jednu novu generaciju klarinetista. Nastupao je širom svijeta. Trenutno je profesor na Fakultetu umjetnosti u Bernu, a predaje još i u Darmstadtu i Grazu.

RSE: Već treći put dolazite u Sarajevo. Ranije ste bili 2002. i 2010. godine. Šta ćete svirati u Bošnjačkom institutu?


Molinari: Uvijek pokušavam da kombinujem neka starija remek-djela napisana u proteklih 50 godina, ali želim unijeti i nešto novo. Stoga, odlučio sam da basklarinet bude centralni dio večerašnjeg koncerta. Ovaj instrument je najstariji iz porodice klarineta, a posljednjih godina sve veći broj kompozitora piše djela za basklarinet. Takođe, raspon današnjih basklarineta je veći od pet oktava i pruža bogatstvo tonova i raznolike boje istih. Pored basklarineta, sviraću i na B klarinetu. Na repertoaru su djela Giacintoa Scelsia, Wolfganga Rihma, Georgesa Aperghisa, te neka moja djela poput "Estinas". Riječ je o kompoziciji sa jednim iznenađujućim krajem. Ideja je da publici tokom povratka kući sa koncerta i dalje u glavama odjekuje ta melodija. U njemačkom jeziku se taj izraz naziva Nachklang.

RSE: Juče ste održali majstorske radionice za studente klarineta na Muzičkoj akademiji Sarajevo. Da li ste zadovoljni onim što su Vam pokazali?


Molinari: Smatram da među studentima ima nekih koji su odlični muzičari i drago mi jer je jedan od mojih učenika bio upravo Vedran Tuce. On bio u mojoj klasi u Bernu a koji sada predaje u Sarajevu. Mislim da on radi izuzetan posao. Njegovi studenti su veoma dobro pripremljeni i otvoreni. Zapravo, u Bosni i Hercegovini stasavaju generacije muzičara koje, zaista, obećavaju.

RSE: Budući da ste jednako dobar solista i pedagog - šta više preferirate, sviranje ili predavanje?


Molinari: Iskreno, ako bih morao birati onda bih se odlučio za sviranje. Međutim, mnogi mi kažu da sam jednako dobar i kao pedagog. Naravno, kada dođete u godine onda vam je predavanje neizbježno. Imam mnogo iskustva i divan je osjećaj kad možete to znanje prenijeti na druge ljude. Nastupao sam širom svijeta. U Beču sam bio dio čuvenog Klangforum ansambla (Klangforum Wien - ansambl specijalizovan za izvođenje savremene umjetničke muzike, op.a.) Biti muzičar ne znači samo da naučite svirati, već i da steknete zrelost kada je u pitanju muzika - šta je ideja ove umjetnosti. To je poput dobrog starog vina koje se godinama čuva u podrumu prije nego što nastupi idealan trenutak da ga se otvori i degustira. Stoga, smatram da je vrijeme da podijelim svoje znanje i iskustvo prikupljeno u ovoj 35-ogodišnjoj karijeri.

RSE: Postoji li u Švajcarskoj publika za ovaj tip muzike?


Molinari: Naravno, kada sam živio u Beču takve publike je bilo daleko više. Koncerti Klangforum Wien u Konzerthausu u dvorani zvanoj Mozart su uvijek bili rasprodani, dakle 800 ljudi, a to je mnogo kada govorimo o savremenoj umjetničkoj muzici. Međutim, ova muzika je vrlo zahtjevna današnjoj publici. To nije muzika uz koju možete prileći i uživati, već traži koncentraciju kako bi se shvatila. Ako nemate iskustvo da često pohodite koncerte ovakve muzike, onda smatram da je prvi dolazak na ovakav koncert "težak" za slušanje.

RSE: Hoćete reći da je potrebno imati muzičko predznanje kako bi se mogla slušati i doživjeti djela savremene umjetničke muzike?


Molinari: Ne. Potrebno je da budete otvorenog uma, znatiželjni i da osoba koja bi se zapitala: "Zašto ne bih sebi dozvolio da odem poslušati nešto što do sada nisam imao priliku doživjeti?" Budete li postupili otvoreno, možda, se iznenadite spoznajom da i ovi drugi muzički žanrovi imaju bogatu paletu muzičkih boja koji vam prenose pozitivnu energiju.

RSE: U Bosni i Hercegovini muzika, naročito popularna, sve više nalikuje onoj komercijalnoj američkoj. Pretpostavljam da je slična situacija i u zemljama zapadne Evrope. Šta bi muzičari mogli preduzeti kako bi očuvali autentičnost onog muzičkog podneblja iz kojeg dolaze?


Molinari: Jedna osoba protiv silnih medija nema nikakve šanse. Kao i sve ostalo u životu, ono što možete uraditi je da uradite najbolje što možete. Možete se nadati da će se to prenijeti na druge ljude. Još kao studentu u Baselu učitelj mi je rekao: "Čuj, muzikom ne možeš promijeniti svijet, ali možeš pomoći ljudima da bolje prihvate svijet". Naravno, ja ne želim da promijenim svijet, međutim, želim da dam do znanja da sam tu i da branim stavove do kojih držim, ali i da ću se potruditi da na svojim koncertima publika shvati djela savremene umjetničke muzike.

XS
SM
MD
LG