Dostupni linkovi

BITEF: Demokratije na testu


Protesti ekstremne desnice u istočnoj Nemačkoj su izazvali uznemirenje u celoj zemlji, ilustrativna fotografija
Protesti ekstremne desnice u istočnoj Nemačkoj su izazvali uznemirenje u celoj zemlji, ilustrativna fotografija

„Lavina se valja“, rekao je umetnički direktor Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF), Ivan Medenica, govoreći o fenomenima koje predstave ovogodišnje selekcije tretiraju – ekstremna desnica, desni populizam, autoritarni režimi, ksenofobija, rasizam, a koji su zajedno podvedeni pod slogan jasne poruke ''Svet bez ljudi''.

Ti fenomeni nisu novi, istakao je Medenica na debati „Izazovi savremene demokratije“, održanoj u okviru EU dana festivala, uoči njegovog svečanog otvaranja, ali su, upozorio je istovremeno, dobili veliko ubrzanje.

„Pozorište i kultura, ali sad govorimo o pozorištu, ne ćuti i ne nabija glavu u pesak, tako da smo zato došli do tog jednog zaokreta i nećemo se ove godine baviti političnošću izvedbenih formi, trajanjem kao političnošću ’per se’, nego ćemo da se sa tog Lemanovog koncepta političnosti vratimo na onaj Brehtov, a to je direktno tematizovanje određenih društvenih, političkih problema“, rekao je Medenica.

Predstava koja otvara 52. BITEF, „Svita broj 3 Evropa", muzičko je i duhovito delo koja oslikava upravo stanje u zemljama Evropske unije, kada je reč o poštovanju osnovnih vrednosti. Zasniva se na istraživačkom projektu reditelja predstave Žorisa Lakosta, nazvanom "Enciklopedija reči", a koja predstavlja onlajn arhivu bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici.

Žoris Lakost, Dragoljub Mićunović, Milena Dragičević Šešić i Ivan Medenica na tribini u Beogradu
Žoris Lakost, Dragoljub Mićunović, Milena Dragičević Šešić i Ivan Medenica na tribini u Beogradu

Kako je naveo Lakost, dok su prikupljali audio materijale, na neke teme dobijali gotovo identične odgovore u potpuno različitim delovima Evrope. Kako je primetio francuski reditelj, ljudi koji su, na primer, protiv gej brakova koriste istu agrementaciju u Francuskoj, Poljskoj, Rumuniji, Belgiji... Isti je slučaj za govore protiv migranata, rekao je Lakost i naveo primer iz Estonije.

„Bio je jedan dokument u kome neka žena iz jednog sela govori protiv migranata. Rekla je da dolaze u stotinama, da ih vrlo brzo bude na milione... To je nešto što smo čuli širom Evrope. Ali, kada su je upitali – dobro, pa koliko je migranata kod vas u Estoniji – odgovorila je, pa oko 20. Dakle, u Estoniji imaju 20 migranata, ali govore isto što i u Nemačkoj u kojoj ih je oko milion“, rekao je reditelj predstave „Svita broj 3 Evropa“.

U trenutku rastućeg populizma, nema javne upotrebe uma, istakla je šefica Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, Milena Dragičević-Šešić. Kako je navela, slogan BITEF-a „Svet bez ljudi“, doživljava kao svet u kojem nema javnosti.

„To jest, nema javnog kritičkog mišljenja. Ono u potpunosti nedostaje, ono je pokriveno jednim autritarnim liderskim diskursom koji se onda tabloidno prenosi, medijatizuje, spektalurazuje i umnožava. Potpuno je zasićena javnost izjavama određenih lidera... U svakom slučaju, nema debate“, ocenila je Šešić.

„Moderni populizam krnji demokratske vrednosti i ruši stubove slobode“, upozorava filozof i poslanik u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović, jedan od osnivača danas opozicione Demkoratske stranke.

Kako je naveo, „demokratija je čudna biljka koja teško nastaje“, a i da kad nastane „uvek se nađe neki siledžija da je poseče i uspostavi diktaturu misleći da će trajati večno“.

Mićunović kaže i da „uvek treba biti sumnjičav kada se nešto previše slavi“, osvrćući se na to da se ovih dana obeležava Međunarodni dan demokratije, datum u godini u kome se poziva na borbu za ostvarenje demokratskih ideala.

„Očigledno to slavlje demokratije ide uporedo sa gubljenjem ili iščezavanjem mnogih demokratskih vrednosti i naravno demokratskih procedura, demokratskog života... To je danas veliki izazov. Čovek mora da bude autonoman, da sam izađe iz nepunoletstva, da veruje u svoj razum i da ume da se uspravi i javno upotrebljava um. Ta javna upotreba uma, to su mediji i javnost, a pozorište jedno od njih. Kada su se mnogi drugi plašili, pozorište je progovaralo“, rekao je Mićunović.

Zlatko Paković: Pozorište potražite na nekim drugim adresama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Ovogodišnji BITEF traje od 13. do 22. septembra, a svečano ga otvara predstava „Svita broj 3 Evropa“ u petak 14. septembra. Umetnički direktor festivala Ivan Medenica, rekao je da BITEF uvek promovisao kritičko pozorište i mišljenje u svetu u kome ono nastaje, te da je dužan da upravo takve predstave i prepozna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG