Dostupni linkovi

BiH bi mogla dobiti budžet za 2011. do petka


Ilustracija
Ilustracija
Zajednički Kolegij oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zatražio je od Predsjedništva BiH da najkasnije do kraja ove sedmice, dostavi Prijedlog budžeta za 2011.

„Ukoliko se to ne dogodi, Kolegij će prihvatiti Prijedlog Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i objaviti ga u Službenom glasniku BiH. Ali, će biti korigovan po usvajanju izvršenja o budžetu za 2011.“, kazao je Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Živković je kazao i da je Kolegij oba doma bh. Parlamenta zaključio da će se
početkom februara održati sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta
Bosne i Hercegovine. Predviđeno je da, osim dnevnog reda koji je prethodno
utvrđen, oba doma potvrde kandidate za ministre u Vijeću ministara BiH.

U ponedjeljak ističe rok koji je Evropska komisija dala bh. vlastima da nađu model po kojem će vraćati međunarodne dugove.

Institucije Bosne i Hercegovine već 11 mjeseci nemaju budžeta za 2011., a od 1. januara ni odluke o privremenom finansiranju koja je funkcionisala cijelu prošlu godinu. Iako su u posljednji tren, krajem decembra, oba doma državnog Parlamenta usvojila budžet na osnovu dogovora šest političkih lidera, sve se zakomplikovalo početkom 2012.

„Izvršenje ovaj put je bilo više nego što su očekivali predstavnici iz RS-a, i tu je nastao problem. Oni su očekivali manji proračun i sad kad su dobili veći proračun, sad bi trebalo nešto raditi da se to vrati na taj dio. To samo govori da se ne želi povećati okvir države iz kojeg se može financirati država“, obrazložio je Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH.

Uprkos tome što je ustavom procedura usvajanja budžeta jednostavna, bosanskohercegovački političari i to su uspjeli dovesti do apsurda. Iako budžet Parlamentu predlaže Predsjedništvo BiH, to je krajem prošle godine učinio samo predsjedavajući kolektivnog šefa države.

Nakon što je Parlament budžet usvojio, tražio je od bh. Predsjedništva da ga i službeno dostavi. A, onda je Predsjedništvo BiH od Ministarstva finansija tražilo da isti taj budžet dostavi Parlamentu. Dragan Vrankić nastalu situaciju ocjenjuje apsurdnom.

„Ja vas sad pitam ovdje - Parlament je nešto potvrdio, a kaže Predsjedništvu dostavite mi. Predsjedništvo potvrdilo, a onda kaže ministarstvu sačinite to. Šta su ovi usvojili, a šta su ovi potvrdili?“ kaže Vrankić.

Loša slika BiH

Nakon što su cijelu prošlu godinu međunarodne institucije od domaćih političara tražile da se ponašaju ozbiljno i budžet usvoje, sve je bilo na čekanju dok politička šestorka nije postigla dogovor o formiranju Vijeća ministara, a dio pregovora odnosio se i na prijedlog budžeta.
Zgrada OHR, foto: Midhat Poturović
Zgrada OHR, foto: Midhat Poturović

Kada je konačno i to bilo završeno, Evropska komisija i OHR su pozdravili postignuta rješenja. Mjesec dana kasnije, ove dvije institucije i dalje od bh zvaničnika traže da budžet bude i operativan.

„Vlasti BiH su upoznate sa procedurama za otplatu duga EK, od njih se očekuje da i djeluju u skladu sa tim procedurama. I zaista je od hitne važnosti da se državni budžeti za 2011. i za 2012. odobre u skladu sa postojećim zakonodavstvom za usvajanje budžeta kako bi se omogućilo kontinurano finansiranje institucija na državnom nivou, što bi omogućilo da se isplati i vanjski dug“, kazala je portparolka Evropske komisije u BiH Zora Stanić.

Iako se u 2011. od visokog predstavnika očekivalo da nametne odluku o budžetu bh. institucija, to se nije desilo s obzirom da u posljednje vrijeme međunarodna zajednica insistira na dogovoru političkih lidera u BiH. Ipak, sudeći prema izjavi Ljiljane Radetić, portparolke OHR-a, čini se da će, ukoliko budžeta uskoro ne bude, visoki predstavnik reagovati.

„OHR očekuje da budžeti za 2011. i 2012. budu usvojeni bez daljeg odlaganja i u skladu sa ustavom i zakonom, tako da bude osigurano potpuno funkcionisanje institucija BiH, te da se na vrijeme isplati inostrani dug. Visoki predstavnik je u bliskim konsultacijama sa Upravnim odborom u vezi sa ovom sitaucijom“, poručila je Radetić.

Analitičar Zekerijah Smajić kaže kako ima neslužbene informacije da je sredinom prošle sedmice u Briselu održan sastanak na kojem je dogovoreno da se bosanskohercegovačkim zvaničnicima pošalje neka vrsta saopštenja u kojem će Evropska komisija podsjetiti koliki je značaj donošenja budžeta za državu. Na naše pitanje koliki je BiH izgubila kredibilitet na putu prema Evropskoj uniji s obzirom da nema ni budžet, Smajić odgovara:

„Ako neka država, zemlja ne može da usvoji budžet i da taj budžet bude blagovremeno u primjeni u svim svojim linijama budžetskim, kako ta država može izvršavati druge međunarodne obaveze, ne samo prema kreditorima nego i prema onima koji su uključeni u proces i evropskih i atlantskih integracija? Znači još jedna vrlo loša slika, koju bi trebalo - ako je ikako moguće - što prije obojiti malo ljepšim bojama.“
XS
SM
MD
LG