Dostupni linkovi

Bildt i Steinberg: BIH mora uzeti sudbInu u svoje ruke


Carl Bildt i Jim Steinberg
Carl Bildt i Jim Steinberg
Uoči sastanka sa bh. političkim liderima u Butmiru, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg poručiće građanima BiH kako dolaze u BiH da pokušaju otkloniti politički zastoj u BiH, prenosi portal Sarajevo-x.com.

Bildt i Steinberg u pismu građanima, koje bi danas trebalo da saopšte, upozoravaju kako je ostalo još pet ciljeva i dva uslova koje je pred BiH postavilo Vijeće za implementaciju mira (PIC) kako bi došlo do zatvaranja OHR-a i njegove transformacije u Ured specijalnog predstavnika EU, te da se moraju sprovesti ustavne reforme kako bi se postigla funkcionalna i efikasna struktura vlasti.

Prema navodima sarajevskog portala, diplomate u pismu jasno daju do znanja kako „zemlja koja nema punu suverenost ne može biti kredibilan kandidat za EU“, ali kako taj potez mora ići u korist integracija, a ne u smjeru daljnje razgradnje i onemogućavanja daljnjih integracija ka EU i NATO-u.

Nastup Bildta i Steinberga,tvrdi Sarajevo-x.com, baziraće se na tri principa: Suverenitet i teritorijalni integritet ne smiju se dovesti u pitanje; Daytonski sporazum je osnov svih reformskih napora; i potreba za funkcionalnijom državnom vlašću koja može efikasno donositi odluke i ispuniti sve obaveze.

Bildt i Steingberg u pismu građanima navode kako nemaju iluzija da će postizanje svih potrebnih reformi biti lagano te kako samo prva faza ustavnih reformi podrazumijeva nabrojane prioritete, te da je to samo dio procesa koje još treba sprovesti. Upozoravaju kako izbori koji će se održati u oktobru 2010. godine već utiču na ponašanje političkih lidera.

"Kakve god da su očigledne beneficije kratkoročnih političkih akcija, nadamo se da će vaši lideri također dobro izvagati strašne dugoročne posljedice neaktivnosti i nerada. Druge zemlje u regiji takmiče se u NATO i EU perspektivama," stoji u pismu.

"Postoji realan rizik da ako se sad ne poduzmu koraci ka naprijed, da bi BiH mogla ostati iza. Spremi smo pomoći vašim liderima na izgradnji svjetlije evroatlantske budućnosti", stoji u otvorenom pismu Bildta i Steinberga građanima BiH, koje prenosi portal Sarajevo-x.com.
XS
SM
MD
LG