Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: U šest godina podignute optužnice protiv 612 osoba za ratne zločine


Kolektivna dženaza i ukop 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru, Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora (20. juli 2021.)
Kolektivna dženaza i ukop 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru, Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora (20. juli 2021.)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) u periodu od 2014. do 2020. godine podiglo je optužnice protiv 612 osoba za krivična djela ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

"Podignute su optužnice u 263 predmeta protiv ukupno 612 osoba, što je oko 70 posto od ukupnog broja optuženih (910) za ratne zločine, što znači da je rad u ovom periodu višestruko nadmašio ostvarene rezultate u prvih deset godina rada ovog Odjela", saopšteno je iz Tužilaštva BiH 5. augusta.

Navedenim optužnicama u periodu od 2014. do 2020. godine, nastavljaju iz Tužilaštva BiH, obuhvaćeni su neki od najtežih ratnih zločina, koji su kako je navedno, "počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Doboja, Teslića, Zvornika, Brčkog, Vlasenice, Višegrada, Foče, Konjica, Orašja, Čapljine, Mostara, Sarajeva, Sanskog Mosta, Bugojna, Donjeg Vakufa, Bosanskog Novog i drugih gradova diljem Bosne i Hercegovine".

Na temelju optužnica Tužilaštva BiH, za genocid, pomaganje u genocidu, ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava povezana sa dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, ukupno 26 osoba osuđeno na pravomoćne zatvorske kazne u trajanju od oko 400 godina.

Kako je navedeno iz Tužilaštva suđenja protiv desetak optuženih su u toku, kao i veći broj istraga za genocid u Srebrenici.

"Iako Tužiteljstvo BiH nema praksu nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženih, zbog neprimjerenih izjava pojedinih dužnosnika, možemo istaći da su se optužnice odnosile na počinitelje ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine, a veći dio odnosio se na dužnosnike vojske, policijskih struktura ili političke dužnosnike iz Republike Srpske", objašnjeno je.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH ima 28 tužilaca a u istragama tog odjela saslušano je više hiljada svjedoka, dok su na terenu su oni učestvovali na nekoliko stotina procesa ekshumacija i traženja nestalih osoba, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Po nalogu glavne tužiteljice, izvršena je revizija posmrtnih ostataka u 12 kosturnica i mrtvačnica, a s ciljem identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka i identifikacije nestalih osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na temelju optužnica Tužiteljstva BiH, od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine, izrečene su pravomoćne presude i zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 3.218 godina zatvora a procenat osuđujućih pravomoćnih presuda je oko 70 posto.

XS
SM
MD
LG