Dostupni linkovi

U BiH uhapšeno sedam osoba za ratni zločin na području Zvornika


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su u srijedu 16. decembra sedam osoba koje se sumnjiče za ratne zločine počinjene između 1992. i 1994. godine, prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, na istoku BiH, i zločin nad ratnim zarobljenicima, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Tokom akcije hapšenje koja je izvedena po nalogu tužilaštva, uhapšeni su Šemsudin Muminović (1962.), Džema Galjić (1963.), Ćamil Ahmetović (1965.), Rasim Omerović (1968.), Asim Alić (1959.), Fadil Mujić (1948.) i Ismet Memić (1970.) koji se terete za napad na zvornička sela od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima, kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

„Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO (Teritorijalne odbrane) i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu,“ saopštilo je Tužilaštvo.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti, dodaje se u saopštenju.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Postupajući tužilac će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Ranije u srijedu, SIPA je na području Foče, na istoku BiH, uhapsila Spomenka Novovića i Borislava Pjanu, osumnjičene za zločine protiv čovječnosti zbog ubistava i mučenja civila na području Foče u ljeto 1992. godine, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni, uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH, se terete za kaznena djela ubojstva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG