Dostupni linkovi

Kozarac kod Prijedora: Ukopano 12 žrtava iz masovnih grobnica


U Memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu kod Prijedora u utorak, 20.jula obavljena je kolektivna dženaza i ukop 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Žrtve su ubijene 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac - Garevci i Jablanica - Prosara.

Tabuti sa tijelima ubijenih, 'Kamičani', Kozarac, 20. juli 2021
Tabuti sa tijelima ubijenih, 'Kamičani', Kozarac, 20. juli 2021

Najmlađa žrtva je Fikret Marošlić koji je imao 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Najstarija žrtva je Fikretov otac Himzo Marošlić koji je imao 47 godina. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Mirsad Duratović, bivši logoraš iz Omarske i Trnopolja izjavio je 20.jula u Kozarcu kako je dobijena saglasnost za izgradnju memorijalnog centra u bivšem logoru Trnopolje.

Članovi porodica pored tabuta sa tijelima ubijenih, 'Kamičani', Kozarac, 20. juli 2021
Članovi porodica pored tabuta sa tijelima ubijenih, 'Kamičani', Kozarac, 20. juli 2021

“Kada govorimo o međuljudskim odnosima u Prijedoru, ne možemo reći da postoje tenzije koje su vrijedne pomena. S vremena na vrijeme dese se mali ncidenti, ali generalno međuljudski odnosi su dobri”, poručio je Duratović.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavio kako je u ljeto 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata.

“Još uvijek se traga za oko 500 žrtava”, kazao je Begić.

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je Odluku o proglašenju Dana žalosti u tom kantonu 20. jula povodom kolektivne šehidske dženaze u Prijedoru.

U zločinima u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece, a oko 30 hiljada Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

XS
SM
MD
LG