Dostupni linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo 100 Bošnjaka sa područja Nevesinja


Akcija pripadnika SIPA-e BiH, (ilustrativna fotografija )
Akcija pripadnika SIPA-e BiH, (ilustrativna fotografija )

Osam osoba lišeno je slobode zbog sumnje da su tokom 1992. godine ubili oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Tužilaštva BiH u četvrtak, 16. decembra.

„Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života“, navode u Tužilaštvu BiH.

U počinjenom zločinu, prema navodima Tužilaštva BiH, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

„Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga“, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu BiH navode da će uhapšeni u u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ranije u četvrtak je saopšteno da su osumnjičeni uhapšeni u toku akcije na na području Banjaluke, Sarajeva, te Nevesinja, Gacka i Trebinja na krajnjem jugu BiH.

Hapšenje osumnjičenih za ratni zločin 16. decembra je četvrta takva akcija zbog ratnih zločina u BiH u posljednjih petnaestak dana.

Pet osoba je uhapšeno na području Kantona Sarajevo 7. decembra zbog sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika.

Na području Bijeljine i Sokoca, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), SIPA je 3. decembra uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mjestu Balatun na sjeveroistoku BiH.

Prethodno su pripadnici SIPE na području Novog Grada (sjeverozapad BiH) 30. novembra uhapsili devet osoba zbog sumnje da su izvršili zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata devedesetih godina.

XS
SM
MD
LG