Dostupni linkovi

Korupcija i pranje novca u 'Bosnalijeku': Tužilaštvo traži pritvor za osumnjičenog


Policija ispred kuće direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, 6. decembar, 2021.
Policija ispred kuće direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, 6. decembar, 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) predložilo je određivanje pritvora za 45-godišnjeg N.U., osumnjičenog u predmetu "Trik" koji se odnosi na istragu koruptivnih krivičnih djela i pranje novca na štetu kompanije "Bosnalijek", saopćilo je Tužilaštvo BiH u srijedu, 8. decembra.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela organiziranog kriminala, odnosno za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, te pranje novca.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu je predložilo privremenu mjeru koja se odnosi na blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima.

"Postupajući tužilac predložio je mjeru pritvora iz razloga zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike", kaže se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, kao i pretrese i preglede dokumentacije u kompaniji "Bosnalijek", kaže se u saopćenju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su u ponedjeljak, 6. decembra, dvije osobe i pretresli više lokacija zbog sumnje na koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu u predmetu "Bosnalijek".

U okviru akcije "Bosnalijek" policija je u ponedjeljak bila i ispred kuće direktora kompanije Nedima Uzunovića.

Kompanija "Bosnalijek" je najveći industrijski proizvođač lijekova u BiH, koja je i ranije bila predmet istrage, kada su 2015. godine uhapšeni čelnici ove kompanije.

Suđenje u ovom predmetu i dalje traje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG