Dostupni linkovi

Transparency International: Velike korupcijske afere i dalje bez sudskog epiloga u BiH


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (ilustrativna fotografija)
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (ilustrativna fotografija)

U Bosni i Hercegovini je u 2021. godini doneseno 147 pravosnažnih presuda za krivična djela korupcije, od čega se četiri odnose na visoku korupciju.

Rezultati su to monitoringa procesuiranja korupcije koje je u srijedu, 11. maja, predstavila organizacija Transparency International (TI) u BiH.

"Uprkos tome što je BiH jedna od zemalja sa najvišim nivoom korupcije u Evropi po svim relevantnim istraživanjima, pravosuđe se uglavnom bavilo procesuiranjem sitnih slučajeva i nižerangiranih službenika, dok su brojne velike afere i dalje ostale bez epiloga", saopćiio je TI BiH.

Kako navode, sva tužilaštva u BiH podigla su ukupno 235 optužnica, od čega se samo šest, ili 2,5 posto, odnose na visoku korupciju.

Jedna od njih se odnosi na Selmu Cikotića, bivšeg ministra odbrane BiH i aktualnog državnog ministra sigurnosti, koji optužen za krivično djelo počinjeno prije više od deset godina.

"To dodatno ukazuje na nepravovremeno i neefikasno procesuiranje korupcije u BiH", navodi se u saopćenju.

Podaci koje je TIBiH objavio na interaktivnoj mapi procesuiranja korupcije pokazuju da je Tužilaštvo BiH dodatno smanjilo i onako mali broj podignutih optužnica.

Ocjenjuju da "ništa više uspjeha nije imalo ni Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje djeluje pri Javnom tužilaštvu Republike Srpske".

"Ono se uglavnom bavilo korupcijom u 'sopstvenim redovima', odnosno u samom pravosuđu, a od ukupno šest potvrđenih optužnica jedna je podignuta protiv službenika ovog tužilaštva zbog primanja mita, a tri optužnice podignute su protiv sudija u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Prijedoru", kaže se u saopćenju.

Iz TI BiH navode da je tužilaštvo tog bh. entiteta prošle godine otvorilo i neke značajne istrage o višemilionskim zloupotrebama u javnim nabavkama tokom pandemije, ali se rezultati tek očekuju u narednom periodu.

U BiH je u 2021. došlo do povećanja broja podignutih optužnica za korupciju u odnosu na 2020. godinu, kada je zbog pandemije došlo do naglog pada svih pokazatelja rada pravosuđa, pa su rezultati sada na približno istom nivou kao i ranijih godina.

Iz TIBiH podsjećaju kako je najveći doprinos tome dao tužilački sistem entiteta Federacija BiH, gdje je broj optužnica sa 75, tokom 2020, povećan na 185 u prošloj godini.

"S druge strane, broj optužnica u tužilačkom sistemu RS je tek neznatno povećan, ali je i dalje daleko manji nego u petogodišnjem periodu prije pandemije, dok je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH smanjilo broj podignutih optužnica za korupciju", dodaje se u saopćenju.

Iz TIBiH upozoravaju kako je od ukupnog broja donesenih pravosnažnih sudskih presuda za korupciju 68 posto slučajeva završilo je uslovnom kaznom, jer su procesuirani uglavnom "sitni" slučajevi, dok se samo 41 presuda odnosi na zatvorske kazne.

Istovremeno navode kako više od polovine krivičnih prijava, odnosno 57,3 posto, završi naredbom o neprovođenju istrage.

Monitoring suđenja u ovim predmetima koji je na određenom uzorku TIBiH nedavno provodio, pokazao je da je prosječna kazna zatvora izrečena za korupciju u BiH manja od dvije godine, iako je zakonom predviđena kazna do deset godina za korupcijska krivična djela.

Iz TI BiH ističu i da sudski procesi u ovim slučajevima u prosjeku traju tri godine i sedam mjeseci dok su pojedini predmeti trajali i više od 11 godina.

Pravosuđe se, kako ocjenjuju, sve češće suočava sa političkim pritiscima i javnim napadima visokih funkcionera, što dodatno utječe na efikasnost procesuiranja korupcije.

XS
SM
MD
LG