Dostupni linkovi

Ministar bezbjednosti pred Sudom BiH negirao krivicu za korupciju


Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić
Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić

Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH), izjasnio se da nije kriv pred Sudom BiH u petak, 21. januara po optužnici koja ga tereti za korupciju zbog koje je državni budžet oštetio za oko 9,7 miliona maraka (oko 4,9 miliona eura).

To je za Fenu potvrdio Cikotićev advokat Fahrudin Ibrišimović, navodeći kako, prema proceduri, slijedi formiranje Sudskog vijeća te početak suđenja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine(BiH) podiglo je 25. novembra 2021. godine optužnicu protiv Cikotića za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, koju je potvrdio Sud BiH početkom decembra.

Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH.

"Nakon toga je preduzeću"Scout" d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naouružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način oštetio je budžet za oko 9,7 miliona maraka, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Cikotić je od 2006. do 2010. godine bio je ministar odbrane BiH, a u julu 2020. godine je izabran za ministra bezbjednosti BiH, nakon što je dotadašnji ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Njegovom izboru tada su se suprostavili poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH zbog, kako su naveli, krivičnog postupka protiv Selme Cikotića za ratni zločin na području Bugojna, koji je obustavljen 2018. godine, ali još nije do kraja riješen.

Tužilaštvo BiH je u novembru 2020. godine donijelo odluku kojom će ponovo biti razmotren status Selme Cikotića u optužnici za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna, u srednjoj BiH.

XS
SM
MD
LG