Dostupni linkovi

Zabranu ulaska u BiH 'ima oko 300 osoba'


Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH (fotoarhiv)
Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH (fotoarhiv)

Oko 300 osoba ima zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu (BiH), izjavio je 30. marta Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, ističući da odluku o zabrani i kvalifikaciju da neko predstavlja prijetnju javnom redu i miru donosi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Ujić je kazao da je među osobama, kojima je zabranjen ulazak u državu, 27 državljana Srbije, oko 60 osoba iz Crne Gore, te više od 70 državljana Albanije i isto toliko iz Turske.

"Služba za poslove sa strancima ne može da utiče na akte drugih bezbjednosnih agencija, niti zna da li će u narednom periodu biti još prijetnji", rekao je Ujić novinarima u Banjoj Luci.

Tegeltija zatražio spisak osoba

Nakon Ujićeve izjave, reagirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zatraživši od Ministarstva siogurnosti i Službe za poslove sa strancima BiH da mu u što kraćem roku dostavi spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u BiH, prenosi Srna.

Tegeltija je naveo da očekuje i "jasno navedene razloge zabrane", ističući da "kao predsjedavajući Vijeća ministara nije obaviješten o spiskovima stranih državljana kojima se zabranjuje ulazak u BiH".

Naglasio je da je Zakonom o strancima BiH, Služba za poslove sa strancima BiH "ovlaštena da vodi i ažurira tzv. registar određenih stranaca, na osnovu provjera nadležnih institucija".

"Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema licima kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritorije Republike Srpske, insistiram da mi hitno dostavite evidenciju lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju BiH, sa jasno navedenim razlozima zabrane ulaska", navodi se u Tegeltijinom dopisu, piše Srna.

Istaknuo je da "podržava zabranu ulaska kriminalcima, te pozvao nadležne službe da ne zabranjuju ulazak u BiH intelektualcima, akademicima i slobodomislećim ljudima".

Pripadnici Granične policije BiH zabranili su 13. marta, na prelazu Vardište, ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa, Granična policija BiH tada je navela da je policijski službenik postupio u skladu sa Zakonom o strancima BiH, te da je prema informaciji u sustavu odbio ulazak u BiH.

Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Ulazak u BiH 25. marta nije dozvoljen ni Goranu Petronijeviću, koji je, uz ostalo, bio advokat Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika bh. entiteta Republika Srpska koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH.

XS
SM
MD
LG