Dostupni linkovi

Direktor OSA-e tvrdi da je zakonita zabrana ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću


Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e. 10. novembar 2020.
Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e. 10. novembar 2020.

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić izjavio je da je zabrana ulaska u BiH univerzitetskom profesoru iz Beograda Milošu Koviću donesena u skladu sa zakonom, te da je ovaj slučaj samo "jedan od hiljade".

"Zabrane ulaska su izrečene mnogim ljudima, struka radi u skladu sa zakonom i nije riječ o ničijoj samovolji. Struka je tako rekla tako", kazao je Mehmedagić za Srnu, ističući da je, osim u BiH, Koviću zabranjen ulazak u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Pripadnici Granične policije BiH su u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Kovićum Sarajevu.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Granična policija BiH navela je ranije da je policijski službenik postupio u skladu sa Zakonom o strancima BiH, te da je prema informaciji u sustavu odbio ulazak u BiH.

U Graničnoj policiji, također, su naveli kako je provjera bila rutinska u evidencijama koje vode druga nadležna tijela (sudovi, tužiteljstva, sigurnosne agencije, služba za poslove sa strancima i drugi), bez preciziranja o čijoj evidenciji se radi u ovom slučaju.

Ković je ranije izjavio za Srnu da mu je ulazak u BiH zabranjen oko 16 sati na osnovu rješenja koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

"Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio", kazao je Ković.

Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

On je 2015. godine kao vještak obrane za povijesni kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile.

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija, Ković je opravdavao zločine srpskih snaga, zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga više puta upozorili.

Ković je kao povijesničar iz Srbije i vještak obrane generala Mladića, odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja Velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom, "Velika Srbija".

Ković je 2017. godine bio potpisnik takozvanog "Apela za odbranu Kosova i Metohije", iza koga su, kako su tada objavili mediji u Srbiji, stali i neki od čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Dokument su sačinili i iza njega stali članovi Političkog saveta Demokratske stranke Srbije (DSS), partije sa čijeg se vrha 2014. godine povukao nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Ković je bio član tog Političkog savjeta DSS-a, a 2020. i aktivni učesnik protesta koje je SPC organzovala u Crnoj Gori u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

XS
SM
MD
LG