Dostupni linkovi

Schmidt: BiH u ozbiljnoj krizi, političari odgovorni za smirivanje tenzija


Christian Schmidt na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković 14. januara 2022.

"Bosna i Hercegovina (BiH) suočava se s ozbiljnom krizom, a politički akteri, posebno rukovodstvo entiteta Republika Srpska, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija".

Izjavio je to visoki predstavnik Christian Schmidt na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, koji je održan u petak, 14. januara.

Schmidt je istaknuo da do smirivanja tenzija treba doći odustajanjem od pokušaja vraćanja unazad, kao i od drugih koraka usmjerenih na podrivanje i destabilizaciju države.

"Također, okončanjem blokade institucija na državnom i federalnom nivou, provođenjem nulte tolerancije spram retorike koja unosi podjele i mržnju, te nastavljanjem aktivnosti koje su nužne za unapređenje prijeko potrebnih reformi koje BiH treba ukoliko želi da se kreće putem EU integracija", naveo je Schmidt.

Visoki predstavnik je istaknuo opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane "energična, demokratska i prosperitetna zemlja", saopćio je Ured visokog predstavnika (OHR).

Produbljivanje političke krize intenzivirano je u BiH, nakon što je u julu prošle godine bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Narodna skupština RS-a u oktobru je donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Stranke iz entiteta Republika Srpska, predvođene vladajućim Savezom nezavisnih socijaldemokrata, od tada bojkotiraju rad institucija BiH. Istovremeno, vladajuće političke partije iz Republike Srpske započele su proces prenosa nadležnosti s nivoa države BiH na entitet.

Na skupštinskom zasjedanju je usvojena i Deklaracija o ustavnim principima RS, u kojoj se precizira da su ''svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni''.

Također, ta zakonodavna institucija u bh. entitetu RS je 10. decembra prošle godine zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje entitetski zakon o porezu na dodatnu vrijednost.

Vlada RS trebala bi predložiti i zakone o akcizama, visokom sudskom i tužiteljskom vijeću RS-a, kao i zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti.

Tužilaštvo BiH je nakon ovih aktivnosti otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

XS
SM
MD
LG