Dostupni linkovi

Dio vlasti pozdravio nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH


konferencija za novinare visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, 26.3.2024. u Sarajevu
konferencija za novinare visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, 26.3.2024. u Sarajevu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koji je u utorak, 26. marta, nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje predviđaju jačanje izbornog integriteta.

Konaković je na mreži X naveo da je zaštita izbornog integriteta važan proces za demokratiju u zemlji, uz poruku "da odlučuju glasači, a ne brojači".

Saopćenjem se oglasila i Naša stranka, članica vladajuće koalicije u BiH, koja je navela da će Schmidtova odluka "doprinijeti poštenijem izbornom procesu."

Dodaju da je odlukom visokog predstavnika osigurano da rezultati izbora "odražavaju stvarnu volju birača."

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koja je dio vladajuće koalicije, je saopšteno da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

"Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", ističe se na zvaničnom sajtu SDP-a BiH.

Odluku visokog predstavnika u BIH je pozdravila i opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA).

Navode kako će izmjene "osigurati poštenije i transparentnije izbore, te spriječiti najveći dio zloupotreba na biračkim mjestima".

Istovremeno, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić je za agenciju SRNA naveo da je "nedopustivo nametanje zakona u BiH".

Igor Crnadak, potpredsjednik opozicione Partije demokratskog progresa kazao je da je teško dati ozbiljniji komentar dok se u cjelosti ne pročita Schmidtova odluka i dok se ne vidi šta je sve obuhvaćeno.

"Ono što na prvu zabrinjava je da lokalni izbori praktično idu po starome i da će skeniranje glasačkih listića biti samo na nekoliko biračkih mjesta, što je jako loše. Ne bih davao ocjenu dok ne pročitam odluku i dok tačno ne vidim cjelokupne izmjene", kazao je Crnadak.

Uoči konferencije za novinare visokog predstavnika Schmidta, entitetski Javni servis Radio-televizija Republike Srpske objavio je tekst entitetskog izbornog zakona.

Prema tekstu, taj nivo vlasti neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te odluke Ustavnog suda BiH, koje uređuju izbor delegata u Domu naroda BiH iz RS, te zvaničnika RS na entitetskom i lokalnom nivou.

Entiteti nemaju nadležnost za provođenje izbora, a ni Ustav BiH ne pominje izbore u entitetima.

Šta je rekao visoki predstavnik?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je u obraćanju javnosti, 26. marta poručio da nameće tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, kao znak podrške Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, jer je to jedan od 14 prioriteta BiH.

"Ovo radim za građane ove zemlje", poručio je Schmidt, dodavši kako se mora voditi računa da lokalni izbori u oktobru budu provedeni na pravi način.

"Mislim da bi se neki mogli žaliti. Svako ko ne želi prihvatiti temelje demokratskog društva oduzima ljudima mogućnost ulaska zemlje u EU. Ulazimo u ugovor sa građanima i to je moja dužnost, da pomognem da uspostavimo demokratski okvir. Poruka građanima je- iskoristite priliku, izađite i glasajte", kazao je Schmidt.

Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH dio su Bonnskih ovlasti na osnovu kojih visoki predstavnik može nametati i mijenjati zakone, te smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Odluka visokog predstavnika stupila je na snagu,, jer je već objavljena na stranici Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

XS
SM
MD
LG