Dostupni linkovi

Nedostatak gasa ugrožava rad toplana u Sarajevu


"Toplane", koje zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, svoje su korisnike nastavile da zagrijavaju putem alternativnog goriva. (Ilustrativna fotografija)
"Toplane", koje zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, svoje su korisnike nastavile da zagrijavaju putem alternativnog goriva. (Ilustrativna fotografija)

Ukoliko ne budu nabavljene dodatne količine gasa, Kantonalno javno komunalno preduzeće "Toplane" Sarajevo imaju alternativnog goriva za još dva dana rada, naveli su iz ovog preduzeća u utorak, 25. januara.

"Sve kotlovnice KJKP 'Toplane' su isključene trenutno sa gasnog sistema, tako da se zagrijavanje vrši putem alternativnih goriva, osim krovnih kotlovnica gdje se zarijavanje vrši putem prirodnog gasa", izjavila je za agenciju Fena predstavnica tog preduzeća Irma Aščerić.

S obzirom na to da su određene količine alternativnih goriva u proteklom periodu potrošene, Aščerić ističe da "Toplane" Sarajevo nemaju dovoljne količine za zagrijavanje.

"Zagrijavati putem alternativnog goriva na ovakvim minusima možemo još danas i sutra. Jutrošnju informaciju koju imam je da naš sistem u Kantonu Sarajevo radi punim kapacitetom na alternativna goriva, krovne kotlovnice rade na gas, tako da korisnici danas imaju urednu isporuku toplotne energije", kazala je u utorak Aščerić.

Podsjetila je da je u ponedjeljak, 24. januara, zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa kantonalno preduzeće "Sarajevo-gas" krenulo sa isključenjem "Toplana" sa gasnog sistema.

"Toplane", koje zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, korisnike su nastavile zagrijavati putem alternativnog goriva.

Zbog problema s nedostatkom gasa u Vladi Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH) u utorak se održava hitan sastanak.

Kompanija "Energoinvest", koja uvozi gas za Federaciju BiH, saopćila je 24. januara da je stupilo u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa.

Iz ovog preduzeća naveli su da su 22. januara poslali poruku "Sarajevogasu" i "Toplanama", obavještavajući ih da su spremni da naruče i dodatne količine gasa.

“Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdijevamo od 'Gazproma'. Na ovu inicijativu 'Energoinvest' nije dobio nikakav odgovor ni od 'Sarajevogasa' ni od 'Toplana'”, navedeno je u saopćenju "Energoinvesta".

U Sarajevu je u utorak ujutro izmjerena temperatura od minus 15 stepeni Celzijusovih.

Gasnim tržištem u Bosni i Hercegovini (BiH) upravljaju entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska.

BiH se snabdijeva plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U bh. entitetu Republika Srpska (RS) isporuka plina putem ovog toka počela je početkom januara, a u Federaciji BiH od aprila 2021. godine.

XS
SM
MD
LG