Dostupni linkovi

Osam godina zatvora bivšem komandantu korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu


Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin ispred zgrade Suda BiH, 28 april 2022
Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin ispred zgrade Suda BiH, 28 april 2022

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina na osam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima u centralnom dijelu BiH.

Mahmuljin je pravosnažnom presudom donesenom u četvrtak (28. aprila) osuđen jer nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahid" 1995. godine nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine. Sud BiH ga je 22. januara prošle godine prvostepenom presudom osudio na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Apelaciono vijeće je u septembru 2021. poništilo prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 7. decembra.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika VRS i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku. Odbrana se žalila po svim osnovama, uključujući "povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje".

Pripadnici odreda "El mudžahid" su u oktobru 1995. ubili oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, a kako su djelovali u sklopu 3. Korpusa Armije RBiH Mahmuljin je bio njima nadređeni.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se i da je Mahmuljin "imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina".

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred "El Mužahid" sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom trbunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno vijeće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić, koji je preminuo 2010. godine, imao razloga da zna da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni.

Delić je u Hagu nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora po komandnoj odgovornosti zbog "okrutnog postupanja kao prekršaja pravila i običaja ratovanja" na području sela Livade i logora Kamenica iz jula i augusta 1995. godine.

U presudi Haškog tribunala u tom predmetu navedeno je da je Delić 13. augusta 1993., potpisao naredbu kojom se odobrava osnivanje odreda pod nazivom "El mudžahid". Nakon osnivanja, odred je rastao, a do 1995. dosegao je broj od oko 1.000 boraca.

Odred "El Mudžahid" bio je u sastavu 7. Muslimanske brigade 3. Korpusa Armije BiH, a činili su ga uglavnom dobrovoljci afro-azijskog porijekla.

XS
SM
MD
LG