Dostupni linkovi

Podnijet zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije


Članovi pravnog tima Sakib Softić, David Scheffer i Phon van den Biesen predali su nešto prije 15 sati zahtjev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u postupku tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Procedura je takva da, nakon što aplikaciju zaprimi registar suda u Hagu i provjeri određene činjenice i rokove, šalje drugoj strani, odnosno Srbiji, da se očituje na zahtjev.

Vremenski rok za to nije određen, a sud daje ad hoc rok, između tri i šest mjeseci.

Moguć je i odgovor Bosne i Hercegovine i nakon tog predpostupka zasjeda Vijeće suda koja će odlučiti o dopustivosti revizije presude na zahtjev BiH.

U Sarajevu je danas zasijedalo i Vijeće za provođenje mira u BiH (PIC) i to na inicijativu ruskog ambasadora, kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasadori Upravnog odbora PIC izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo
Ambasadori Upravnog odbora PIC izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo

Nakon sastanka objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi:

"Ambasadori Upravnog odbora izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji. Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava.*(Republika Turska se nije pridružila ovom paragrafu)".

U izjavi se dodaje da su ambasadori Upravnog odbora svjesni patnji koje su uzrokovali genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživjelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji.

"Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduslovi da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u posljednje dvije decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama", navodi se u zajedničkoj izjavi.

U međuvremenu, prekinuta je vanredna sjednica Predsjedništva BiH koju je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a na kojoj je trebalo biti govora o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon toga, odvojene konferencije za novinare su održali predsjedavajući bh Predsjedništva Mladen Ivanić i član Predsjedništa BiH Bakir Izetbegović.

Na konferenciji za novinare Ivanić je kazao je da je sjednica Predsjedništva BiH održana, ali da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se raspravlja o tome da li će Bosna i Hercegovina podnijeti zahtjev za reviziju presude, te je napustio sjednicu.

Nakon toga sjednicu je napustio i Dragan Čović. To znači, kako je rekao Ivanić, da je sjednica prekinuta i da odluka o podizanju revizije nije donesena.

"Ovo je bio jedan od zadnjih pokušaja da se fukcionisanje institucija u BiH vrati u institucije sistema. To nije uspjelo. Taman i da gospodin Softić ima, a vidjećete da nema, ne može jedan čovjek sam bez ikakvog stava organa odlučivati o stvarima koje imaju duboke implikacije. Čak, i da je u pitanju pojedinac, advokat bi se konsultovao sa njim", kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je ušla u ozbiljnu krizu.

"Mene tužba, ponoviću, ne zanima, jer sam uvjeren da će se pokazati da nije bila legitimna. Mene zanimaju vaninstitucionalno djelovanje i paralelizmi. Veliko pitanje je šta će uslijediti i kada će Predsjedništvo sjesti ponovo zajedno", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je istakao i da su ovo "suštinska pitanja dugoročne stabilnosti u BiH", te da "svi akteri moraju razmisliti dokle će ići dodvoravanje vlastitoj sredini".

"Ne znam da se ikad desilo da je sjedica Predsjedništva prekinuta i da su implikacije velike. Naredni dani će zahtijevati hladnu glavu", poručio je Ivanić.

Prethodno je Ivanić najavio da će uputiti Međunarodnom sudu pravde novo pismo u kojem će taj sud obavijestiti da iza revizije presude ne stoji BiH.

Podsjetivši da je prvo pismo poslao u julu prošle godine, Ivanić je rekao da sljedeće pismo još nije poslao i da čeka ishod sjednice Predsjedništva BiH 23. februara.

Softić ima legitimitet da u ime BiH, preduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom: Bakir Izetbegović
Softić ima legitimitet da u ime BiH, preduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom: Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH je na konferenciji za novinare rekao da se od bošnjačkih prestavnika očekivalo da aktivno zaustavi pokretanje revizije.

“Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, koji koji su počinili genocid, oni koji rehabilituju ratne zločince i dodjeljuju im odlikovanja”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se revizija odnosi na režim Slobodana Miloševića, pa ga ‘zbog toga iznenađuje stav koji dolazi iz Srbije i Republike Srpske’.

“Čemu bježanje od istine koje će utvrditi nezavisni sud. Proces trebamo vratiti u pravni kolosjek”, kazao je Izetbegović.

​Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je pitanje mogućnosti zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije veoma važno da bi politizovalo.

"Možemo samo da apelujemo na sve da ostanu mirni, da ne podižu nikave tenzije i da se iskoriste sve zakonske procedure koje su na raspolaganju", poručio je Vigemark.

On je rekao da ne zna šta će biti ishod ‘današnjih dešavanja’, ali da može samo da prenese stavove EU koja ima duboko poštovanje i uvažavanje žrtava ratnih zločina.

"Mi ćemo nastaviti da osiguravamo značajnu podršku, uključujući i finasijsku, za procesuiranje predmeta ratnih zločina", dodao je Vigemark.

Vigemark nije želio da komenatriše da li je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum zahtjevom za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, napominjući da je ovo pitanje danas na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC).

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvali su članove Vijeća za implementaciju mira (PIC) da podrže žrtve u borbi za istinu i pravdu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

"Sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira povodom podnošenja bosanskohercegovačkog zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu", navodi Udruženje u saopštenju za javnost.

Povodom najave revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije, u Beogradu je u srijedu održan sastanak političkog vrha Republike Srpske i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG