Dostupni linkovi

Šta revizijom presude BiH protiv Srbije dobijaju žrtve?


Negiranje genocida i dalje: Hasan Nuhanović
Negiranje genocida i dalje: Hasan Nuhanović

Revizija postupka u slučaju tužbe Bosne i Hercegvine protiv Srbije za genocid mogla bi potrajati i deceniju ukoliko bude prihvaćena, ali jedno od osnovnih pitanja je hoće li njome žrtve dobiti satisfakciju, kaže Hasan Nuhanović, jedan od savjetnika iz ekspertnog tima BIH.

Iako više nije u timu, o detaljima kaže ne može govoriti, ali u kontekstu političkog trenutka i opravdanosti navodi kako vremena naprosto nije bilo niti se mogao čekati eventualno povoljan momenat.

Pokretanje revizije postupka po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu potez je koji nije imao alternativu, smatra Hasan Nuhanović, jedan od savjetnika iz bh. tima, a koji je i sam preživio genocid u Srebrenici.

Na osnovu vlastitog iskustva pred ovim sudom, kada je tužio državu Holandiju, Nuhanović ističe da se može očekivati višegodišnji proces, ukoliko i bude prihvaćen zahtjev BiH. Nema vremena za čekanje, niti povoljnog trenutka. Najbitnije je da se pravo i politika odvoje.

„Smatram, kao neko ko je proživio te događaje, da je definitivno i Srbija umiješana u te događaje. Je li pravi momenat? Momenat možda nije pravi, možda jeste, ali drugi momenat neće nikada biti, jer rok ističe 26. februara i već 27. februara Bosna i Hercegovina više ne može podnijeti apelaciju. Prema tome, ne možemo se osvrtati na to je li pravi momenat.

Pravo neka radi svoje, država Bosna i Hercegovina ima svoje pravne zastupnike, profesionalne, Srbija ima svoje, i neka se oni svađaju, raspravljaju o tome gore na Sudu ko je u pravu. Što se tiče samog Suda, moje lično iskustvo, kad sam tužio Holandiju, je bilo da politika uvijek nađe način da pokuša, da barem pokuša, da utiče na sudije. Da li su sudije Međunarodnog suda pravde imune na uticaj politike, ja to ne znam. Ja se bojim da su podložni tome, to je moje lično iskustvo”, kaže Nuhanović.

S obzirom da je najava pokretanja revizije pokrenula i lavinu političkih posljedica ponajprije iz RS, Nuhanović kaže da je to samo izgovor, jer problemi i tenzije, kako u BiH tako i regiji konstantno traju.

„Bilo bi najbolje da se politika odmakne od nas i da prepusti profesionalcima, pravnim zastupnicima, da rade svoj posao, ali da vam kažem, da se ovdje radi o najtežem mogućem zločinu koji postoji kao kategorija, u rangu zločina, radi se o genocidu. Dakle, radi se o nečemu na šta ni politika, ni pravnici ni obični ljudi ne mogu ostati imuni.

Kao društvo se nismo odmakli od tog tereta koji nas prati već 22 godine nakon Dejtona. Dakle, mi imamo problem kao društvo, kao bh. društvo i region, i bez ove Revizije. Da li mi 22 godine živimo u nekoj harmoniji, pa sad kao, ova revizija je nešto izazvala, neke probleme, pa je ona poremetila tu harmoniju. Nikakva harmonija nije bila ni prije revizije“, zaključuje Nuhanović.

Na pitanje da li je optimista da će nakon eventualne apelacije i neke nove odluke suda, biti drugačiji pogledi, Nuhanović kaže:

„Riječ optimizam ne bih koristio u ovom kontekstu gdje mi čekamo da vidimo da li će Srbija biti proglašena eventualno za veći stepen odgovornosti od onoga za šta je već proglašena presudom iz 2007. Radi se o genocidu i ne vidim neku konkretnu svrhu ni ove presude koju sada imamo na stolu. Ja ništa ne vidim šta je ona donijela do sada onima koji su preživjeli genocid, jer žrtvama ne možemo pomoći one su ubijene. Šta su porodice tih žrtava dobile tom presudom? Šta je region dobio? Dobili smo negiranje genocida i dalje.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG