Dostupni linkovi

Vučić: Odnosi Srbije i BiH vraćeni 25 godina unazad


Sastanak u Beogradu povodom revizije tužbe BiH: Sačuvati mir u regionu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Sastanak u Beogradu povodom revizije tužbe BiH: Sačuvati mir u regionu

Zbog revizije tužbe za genocid protiv Srbije koju je najavio član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, odnosi Srbije sa Bosnom i Hercegovinom vraćeni su više od dve decenije unazad, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon što se, zajedno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sastao u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Naglasio je, međutim, da je zadatak Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu i da Beograd neće uticati na predstavnike bosanskih Srba da izađu iz institucija vlasti Bosne i Hercegovine.

Vučić je istakao je da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid i izrazio uverenje da tužba neće uroditi plodom.

Sastanak u vili "Mir"
Sastanak u vili "Mir"

Ovo pitanje dovelo je do napetosti u samoj BiH, ali i na relaciji Beograd – Sarajevo, a nakon današnjeg susreta u vili "Mir" u Beogradu, Aleksandar Vučić je izjavio da je zahtev za reviziju razlog zbog kog su odnosi dve države vraćeni 25 godina unazad.

"Ovim su naši odnosi vraćeni 25 godina unazad... Dakle, mi danas ne možemo da govorimo o izgradnji velikog poverenja, mi možemo da govorimo o očuvanju mira i stabilnosti“, kazao je Vučić i istakao da Srbija nikada neće vršiti pritisak na predstavnike bosanskih Srba da se povuku iz institucija vlasti Bosne i Hercegovine.

Osvrćući se na, kako je naveo, dvostruke standarde međunarodne zajednice, izjavio je da od nje ne očekuje ni sada da reaguje na pokretanje inicijative o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, niti da kaže ko je krivac za izazvanu situaciju u regionu. A u pogledu odnosa Beograda prema Sarajevu istakao je politiku koja se neće menjati.

„Mi ćemo uvek da poštujemo integritet Bosne i Hercegovine, kao i integritet Republike Srpske, ali mi nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije i ponižavanje Srbije nikome nećemo dozvoliti. Dakle, cilj Srbije u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom je očuvanje mira i stabilnosti, sve preko toga je zaista dobro ako uspemo, a predsednik Nikolić i ja smo zaista zadovoljni relativno jedinstvenim nastupom predstavnika Srba iz BiH i za nas je važno da Srbi ne preduzmu ništa što bi značilo urušavanje i uništavanje Bosne i Hercegovine“, rekao je Vučić.

Jedan od transparenata ispred Većnice uoči održavanja savetovanja o mogućem podnošenju zahteva za reviziju tužbe, Sarajevo
Jedan od transparenata ispred Većnice uoči održavanja savetovanja o mogućem podnošenju zahteva za reviziju tužbe, Sarajevo

Neizvesno je kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i istakao da će Srbi u BiH uvek imati podršku Srbije.

„Mislim da ćemo češće ubuduće da se sastajemo zato što smo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini i Bosne i Hercegovine, i Republike Srpske... o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba na teritoriji Bosne i Hercegovine“, kazao je Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka u Sarajevu prema Srbima i poručio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time "ugasio svetlo" Bosni i Hercegovini. To je, kako je rekao Dodik, krah pomirenja i poverenja u Bosni i Hercegovini.

Dodik je poručio da Bakir Izetbegović ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu, već je deo institucije u kojoj se nalaze i Srbi i Hrvati i da se ne mogu donositi jednostrane odluke. A u pogledu najavljene revizije tužbe, izjavio je:

„Ja sam uvjeren da će se od strane Međunarodnog suda to odbiti, ali ostaje primaran problem ovog svega, a to je da neko želi da u ime drugih odlučuje u Bosni i Hercegovini, a to ne može.“

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je češću komunikaciju sa političkim vrhom u Beogradu, a povodom revizije tužbe, rekao je da ga više brine nešto drugo.

„Mene ovde ne brine sama revizije (tužbe), ona je pravno potpuno neutemeljena, ali ova tužba i ono što se događalo razgolitila je odnose u Bosni i Hercegovoni. Čovjek koji je najviše srušio Bosnu i Hercegovinu je gospodin Izetbegović, uzimajući sebi pravo da u ime Bosne i Hercegovine povlači određene poteze."

Ivanić je za 23. februar zakazao je sednicu Predsedništva BiH, čija će tema biti da li je Bosna i Hercegovina za to da se pokrene revizija presude po tužbi protiv Srbije. Dodao je da je to "zadnji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije", te da se izbegne paralelizam.

Podnošenje zahteva za reviziju presude za genocid najavio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ali se sa tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsedništva.

Pre sastanka u Beogradu, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da Savet ministara treba da bude "glas razuma" u uzavreloj političkoj situaciji u BiH, te da očekuje da takvu poruku uputi i premijer Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa političkim liderima BiH i RS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG