Dostupni linkovi

Slučaj ubistava iz '93: Da li će direktor Toplana Sarajevo podnijeti ostavku?


Enver Zornić je odmah po okončanju rata pomilovan te nije odslužio punu kaznu zatvora
Enver Zornić je odmah po okončanju rata pomilovan te nije odslužio punu kaznu zatvora

Advokat Muhidin Kapo, koji je kao sudija Okružnog vojnog suda u Sarajevu 1993. osudio aktuelnog direktora sarajevskog komunalnog preduzeća Toplane Envera Zornića, zbog ubistva dvoje nebošnjaka u Sarajevu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) autentičnost presude protiv Zornića.

"Znam da im nije suđeno za krivično djelo ratnog zločina, već, koliko se sjećam krivično djelo ubistva", kratko je prokomentarisao za RSE Kapo presudu protiv grupe pripadnika Armije Republike BiH u kojoj je i Zornić, a koju je danas objavio istraživački medij Žurnal info.

U tekstu portala Žurnal piše kako je Enver Zornić tokom rata u BiH naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. Navodno, jedinica kojom je Zornić komandovao ubila je i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice), koji je tada obavljao funkciju direktora Republičke uprave za prihode i budžet.

Supruga Josipa Gogala, Zorica, Sarajevo je napustila početkom oktobra 1992.godine i sa djecom konvojem otišla u Sloveniju. Kaže kako zna samo ono što su joj komšije ispričale.

"Komšije i očevidci su mi ispričali kako se Josip taj dan vraćao sa posla i ispred zgrade je vidio kako hapse našeg komšiju Jovana Popovića. Pitao ih je zašto to rade, a neko je rekao kako je i Josip sam i da ima lijep stan. Potom su i njega uhapsili i odveli u Vojnu policiju. Stan su pretresli, sve vrijednije stvari su uzeli. Od tada se više ništa nije znalo o Josipu", kaže Zorica Gogala.

Zorica za RSE priča da je na dan kada je saznala da je ubijen, 9.januara 1993. godine, dobila pismo od pokojnog muža Josipa.

Enver Zornić je na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, početkom septembra imenovan za direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Damir Mašić kaže kako nisu znali da je Zornić prethodno osuđivan.

"Postoje dvije opcije: ili da gospodin Zornić sam podnese ostavku na mjesto direktora Toplana Sarajevo ili da SDP uradi sve kako bi ga smijenili sa te funkcije, jer takvo nešto smatramo da je nedopustivo", kaže Mašić.

Presuda protiv Envera Zornića
Presuda protiv Envera Zornića

Novoimenovani direktor sarajevskih Toplana Enver Zornić je, prema pisanju Žurnala info, 1993. godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog toga što je, navodi Žurnal "sa svojim pomagačima, "počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH".

U Žurnalovom tekstu navodi se da je zajedno sa šest poznanika i komšija, "osuđen za ubistvo i pljačku nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno".

Neko vrijeme je proveo u pritvoru.

Ines traži istinu o ubijenim roditeljima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Autor teksta Avdo Avdić kaže kako je Zornić odmah po okončanju rata pomilovan, te da nije odslužio punu kaznu zatvora.

"On nije izdržao svih deset godina zatvora. Mi nažalost nismo mogli doći do dokumenata kojim bismo utvrdili koliko je tačno kazne izdržao. Znamo da je odmah po okončanju rata pomilovan i po izjava nekih svjedoka, koji tvrde da je odležao samo mali dio kazne", objašnjava Avdić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG