Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio pet važnih zakona iz EU paketa


Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici, Sarajevo, 24 maja 2023.
Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici, Sarajevo, 24 maja 2023.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je 30. avgusta finalno dva važna zakona iz takozvanog evropskog paketa, o slobodi pristupa informacijama i ombudsmanu za ljudska prava.

Treći bitan zakon iz tog paketa, o izmjenama zakona o državnom regulatoru za pravosuđe, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), usvojen je u prvom čitanju, a finalno izjašnjavanje ostavljeno je za 6. septembar do kada se mogu podnositi amandmani.

Uz ova tri, kao naredne važne akte za evropske integracije, Dom naroda usvojio je izmjene zakona o strancima, te zakon o vinima.

Izmjene Zakona o VSTV-u, čije je finalno usvajanje preostalo, su među ključnim prioritetima iz Mišljenja (avis) Evropske komisije, kako bi se osigurao integritet bh. pravosudnog sistema.

U Mišljenju se insistira da se pravosudni sistem BiH riješi sukoba interesa, da se osigura integritet nosilaca pravosudnih funkcija i transparentnost u radu.

Najviše primjedbi na izmjene Zakona su imali zastupnici iz opozicione Stranke demokratske akcije (SDA), ocjenjujući da odredbe zakona, kao ni amandmani, nisu u skladu s onim što od ovog zakona očekuje EU.

Mišljenje o predloženim amandmanima na Zakon o VSTV-u dala je i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, ističući kako je za bosanskohercegovačke vlasti ključno da u potpunosti poštuju osnovne demokratske principe i principe vladavine prava, što podrazumijeva inkluzivnost, transparentnost i učešće.

Na hitno usvajanje ovog zakona pozvalo je početkom juna i Vijeće za implementaciju mira (PIC), navodeći da mora biti ''u potpunosti usklađeno s EU standardima'', naročito u dijelu koji se odnosi na integritet.

Kada je u pitanju finalno usvojeni Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji je ovim usklađen sa propisima EU, fokusiran je na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodnom i besplatnom pristupu informacijama, pravovremenom i tačnom objavljivanju, te jačanju odgovornosti institucija BiH u ovom procesu.

Ubuduće će građani BiH, a naročito mediji, aktivisti i nevladine organizacije koji najčešće koriste ovaj zakon, moći elektronskim putem tražiti informacije od državnih organa. Javni organi će dobiti obavezu da proaktivno objavljuju informacije važne za rad i finansiranje institucija BiH, te da vode registar pristiglih i rješenih zahtjeva za informacijama.

Izmjenama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kako je navedeno u obrazloženju, jačaju se kapaciteti ove institucije, te, uz ostalo, jača i finansijska nezavisnost Ureda ombudsmana BiH.
XS
SM
MD
LG