Dostupni linkovi

Schmidt poručio da međunarodna zajednica neće dopustiti rat u BiH


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je da niko u BiH ne treba počinjati generisati neisgurnost, jer bi međunarodna zajednica u začetku ugušila svaku situaciju, poput one kada je počela opsada Sarajeva prije 30 godina.

"Sa svoje strane mogu reći da sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u BiH u opasnosti, nego kao poruku onima 'ludima' koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi", kazao je Schmidt novinarima u Sarajevu, u utorak, 5. aprila.

U utorak, 5. aprila navršava se 30 godina od stradanja prvih žrtava snjaperskih djelovanja u Sarajevu. To su bile Suada Dilberović i Olga Sučić, koje su ubijene snajperskim hicima na mostu, koji danas nosi njihova imena.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja i najduža je opsada jednog glavnog grada ikada. Počela je 5. aprila 1992. godine, a završila 29. februara 1996. godine. Vojska Republike Srpske (VRS) je pod opsadom držala Sarajevo tačno 1.460 dana.

Govoreći o godišnjici opsade glavnog grada BiH, Schmidt je rekao da je to dan kada treba odati respekt žrtvama nasilja i rata.

Visoki predstavnik je u utorak posjetio most Suade Dilberović i Olge Sučić gdje je položio cvijeće na spomen-ploču.

Govoreći o Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, Schmidt je kazao da je njegov uspjeh u tome što je donio BiH mir.

"Međutim, put prije Daytona bio je predug i koštao je mnogo nedužnih života", naveo je.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na rusku agresiju u Ukrajini, koja je počela 24. februara, i kojom se, kako je naveo, krši međunarodno pravo na granici Evropske unije.

"U ovom trenutku moramo jasno poručiti da vjerujemo u neprikosnovenost ljudskih prava i međunarodnih sporazuma", kazao je Schmidt uoči sastanka sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom koji je doputovao u BiH.

Visoki predstavnik je ocijenio da je posjeta šefa mađarske diplomacije dodatna potvrda je da je međunarodna zajednica svjesna značaja BiH za stabilnost u regiji.

Schmidt je u utorak, također, posjetio bazu EUFOR-ove misije Althea u Butmiru kod Sarajeva, kako bi zahvalio "svim vojnicima koji daju doprinos miru u BiH".

Osvrnuo se i na političku krizu, uzrokovanu blokadama, ističući da takva praksa smije biti nastavljena.

Širom BiH raspoređeno je dodatnih 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu "jer bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

XS
SM
MD
LG