Dostupni linkovi

Szijjarto poručio da su u interesu Mađarske mir i stabilnost BiH


Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, Mostar, 5. april 2022
Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, Mostar, 5. april 2022

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto izjavio je u utorak, 5. aprila, u Mostaru da Mađarska vodi odgovornu i dobrosusjedsku politiku, te da je njegovoj zemlji u interesu "mir i stabilnost na zapadnom Balkanu".

"Potpuno nam je jasno kako je za mir i sigurnost potrebno da svoje mjesto pronađu u toj državi svi konstitutivni narodi", kazao je šef mađarske diplomacije, koji boravi na Međunarodnom sajamu gospodarstva u Mostaru.

Poručio je da njegova zemlja smatra da Srbiju neodložno treba primiti u EU, a BiH dodijeliti status kandidata za članstvo, te je ocijenio "neprihvatljivo sporom integraciju zapadnog Balkana u EU".

"Mi građani centralne Evrope razumijemo i doživljavamo značaj evropske integracije zapadnog Balkana. Žao nam je što određene članice EU i Brisel ne dijele uvijek to razumijevanje. Ne treba govoriti toliko liderima zapadnog Balkana, već treba voditi konsultacije s njima. Treba uložiti napor, doći ovamo i razumjeti situaciju", kazao je.

Pred početak Sajma, Szijjarto se sastao sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem.

Potom je razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

"Mir i stabilnost na zapadnom Balkanu ne može da se ostvari sankcijama", izjavio je Szijjarto novinarima nakon sastanka sa Dodikom, prenosi Srna.

Također, pozvao je političare u Evropskoj uniji (EU) da "ne razgovaraju o Dodiku, nego da razgovaraju sa njim", ističući da će na taj način "mnogo bolje da razumiju situaciju u BiH i regionu".

"Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju u regionu zapadnog Balkana", ocijenio je šef mađarske diplomacije.

Sjedinjene Američke Države su 5. decembra 2021. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska.

SAD su time proširile postojeće sankcije iz 2017., dok EU već od 2011. ima postavljen okvir za uvođenje sankcija u BiH. EU se, međutim, iako su neke od članica to tražile, nije pridružila novim američkim sankcijama.

Szijjarto je u Mostaru najavio da je Mađarska odlučila da preduzme "ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i entitetu Republici Srpskoj".

"Već ovoga mjeseca će biti raspisani konkursi u vezi s programom ekonomskog razvoja, a u prvom krugu predviđeno je da Mađarska obezbijedi 30 miliona eura za njegovo ostvarivanje", najavio je Sijarto, bez navođenja detalja projekta.

Dvadeset treće izdanje Međunarodnog sajama gospodarstva održava se u Mostaru, na jugu BiH, nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa.

Mostarski sajam traje od 5. do 9 aprila, a predstavit će se izlagači iz cijeloga svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske.

XS
SM
MD
LG