Dostupni linkovi

BiH očekuje gladna godina i protesti poljoprivrednika


Poljoprivrednici su protestovali i u ljeto 2011.
Poljoprivrednici su protestovali i u ljeto 2011.
Ovogodišnje vremenske nepogode uništile su većinu uroda mnogih poljoprivrednih kultura, posebno pšenice, kukuruza i voća, u BiH. Urod kukuruza je prepolovljen, a štete ne drugim poljoprivrednim kulturama kreću se i do 80 posto.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović kaže da se štete od elementarnih nepogoda mjere stotinama miliona KM.

„Prve preliminarne procjene su da se radi o oko 500 miliona maraka počinjenih šteta od tih elementarnih nepogoda“, navodi Avdo Muslimović.

Situacija nije dobra jer su štete iz prošle godine samo prenesene u ovu, kaže i prvi čovjek Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac:

„Ovo nam liči puno na jednu gladnu godinu o kojoj oni koji prežive imaće šta da pričaju svojim potomcima.“

Poljoprivredni proizvođač iz Prnjavora i poslanik SDS-a u NS RS Miladin Stanić ogorčen je što aktuelne vlasti, okupirane lokalnim izborima, ne reaguje i ne nude bilo kakvo rješenje za novonastalu situaciju u poljoprivredi. Prema njegovom riječima, u RS zbog suše posebno je ugrožena proizvodnja mlijeka.

„I ukoliko oficijelna vlast, tj. vladajuće elita ne bude imala osjećaj za velike proizvođače mlijeka, onda je sigurno da će krave ići na prinudno klanje i da će se smanjiti, a već je smanjena bar na području opštine iz koje ja dolazim, za 50 posto proizvodnja mlijeka zato što nema dovoljno zelene mase i u mlijeku se pojavljuje manje proteina nego kada je normalna ishrana stoke“, kaže Miladin Stanić.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da će, prvo zbog mraza a sada i suše, uroda voća biti veoma loš i traži da Vlada RS interveniše:

„Tražili smo da nam pomognu u finansijskom smislu oko 3.000 maraka po hektaru, da ljudi mogu da isplate hemiju, pošto mi svi dižemo hemiju na početku agro roka, a agro rok je 1. novembra - da platimo, a roda nema nikakvog.“

Tržnica u Banjaluci
Tržnica u Banjaluci
Vlada RS se nije oglasila. Međutim, ono što je sigurno je da ni druge vlade u BiH nemaju novca da pokriju štete, zbog čega se i ne proglašava stanje elementarne nepogode, kako je to uradila susjedna Hrvatska.

Vlada Federacije BiH poljoprivrednicima nije isplatila ni poticaje za prvih sedam mjeseci od 35 miliona KM, dok se rebalansom budžeta najavljuje i smanjenje poticaja za 10 miliona maraka.

Neminovan porast cijena

Poljoprivrednici više nemaju strpljenja. Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Fedracije BH Avdo Muslimović pozvao je poljoprivrednike da blokiraju sve putne komunikacije i granične prelaze ako vlada ne ispuni svoje obaveze:

„Svjesni smo posljedica koje će biti prouzrokovane, ali neka Vlada i Parlament Federacije preuzmu odgovornost. Mi nećemo biti spremni preuzeti odgovornost ukoliko se desi da se na Skupštini skine 10 miliona i ako se ne isplate do 20. ovog mjeseca podsticaji za prvih sedam mjeseci, koliko ih se duguje iz ove godine.“

Stručnjaci predviđaju da će u narednih nekoliko mjeseci poljoprivrednici po niskim cijenama morati da prodaju proizvode, nakon čega će cijene poljoprivrednih proizvoda značajno porasti.

Miladin Stanić smatra da će cijene pšenice i kukuruza u narednim mjesecima i na svjetskom tržištu rasti, što će se odraziti i na cijene drugih poljoprivrednih proizvoda.

„Na evropskim berzama cijena pšenice je oko 230 do 250 evra, zavisino od kvaliteta i od udaljenosti od luka i vodenih puteva, a cijena kukuruza je između 220 do 230 evra. Ali ja sam siguran da će u narednih četiri, pet mjeseci cijena kukuruza i pšenice ići gore još 20 posto“, tvrdi Stanić.

Ekonomista Vujo Vukmirica kaže da je situacija teža nego što izgleda.

„A to će osjetiti svi građani jer će neminovno doći do povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda, odnosno proizvoda čvrste tražnje čija se potrošnja ne može odložiti“, upozorava Vujo Vukmirica.

Poljoprivredni proizvođači iz BiH ranije su najavili masovne proteste za 3. septembar zbog nepostojanja zaštite domaće proizvodnje.

„Ne ispoštuje li se rok do 20., mi ćemo ići sigurno u proteste i blokiraćemo kompletnu državu“, kaže Nedžad Bičo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

Dopremijer i ministar poljoprivrede FBiH Jerko Ivanković Lijanović, reagujući na istup predstavnika poljoprivrednih udruženja FBiH, u saopštenju za javnost najavio je da će razgovarati sa premijerom i ministrom finansija da se do 20. avgusta isplati značajniji dio poticaja za proteklih šest mjeseci ove godine, a ostatak sredstava početkom idućeg mjeseca.

On je izrazio nadu da na narednoj sjednici Parlamenta izdvajanja za poljoprivredu neće biti umanjena za 10 miliona KM.
XS
SM
MD
LG