Dostupni linkovi

FBiH: Reklamira li ministar svoju stranku i firmu budžetskim novcem


Ministar Jerko Ivanković Lijanović u spotu kampanje 'Kupujmo domaće'
Ministar Jerko Ivanković Lijanović u spotu kampanje 'Kupujmo domaće'
Gledatelji javnih servisa u BiH posljednjih dana doslovno su bombardirani reklamnim spotovima u kojima federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović promoviše kupovinu domaćih proizvoda.

Cijela stvar možda ne bi bila toliko sporna da nije za kampanju potrošeno oko 330.000 eura budžetskog novca, dok se istovremeno poljoprivrednicima poručilo kako će poticaji ove godine biti značajno smanjeni jer novca u budžetu nema.

Ministar Ivanković za naš radio kaže da je ulaganje u marketing efektnije od ulaganja u poljoprivredu:

„Ja dijelom i razumijem poljoprivredne proizvođače jer oni nisu stručnjaci za marketing. Ovo će biti efektnije uložen novac iz federalnog proračuna nego ijedna marka koja je uložena do sada u poljoprivredi. Ovom kampanjom je moj cilj da otklonim to usko grlo kako bi se proizvodi koji su proizvedeni mogli lakše plasirati“, tvrdi Ivanković.

Marketinška kampanja „Kupujmo domaće“, koja osim reklamnih spotova obuhvaća letke i bilborde sa slikom resornog ministra, plaćena je sredstvima koja su u budžetu predviđena za podršku poljoprivredi.

No, tu nije kraj nelogičnostima, ali i nezakonitostima. Za kampanju su izabrane firme sarajevski Tim System i S.V.-RSA, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, što je nedavno potvrdio i ured federalnog revizora.

U isto vrijeme, reklamni slogan „Kupuj domaće - kupuj srcem“ nevjerovatno podsjeća na krilaticu „Srcem za boljitak“ koju njeguje politička stranka Radom za boljitak, a kojoj i sam ministar pripada.

„Ministar kaže da to nije bila njegova ideja, nego da je to ideja marketinške agencije koja mu je radila taj spot. To je agencija Tim System, direktorica Sanela Prašović Gadžo potvrdila je za CIN da nije znala da je ono 'srce' moto stranke kojoj ministar pripada“, navodi Renata Radić iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK BiH, kaže da je političkim strankama sve do 7. septembra tekuće godine zabranjeno plaćeno oglašavanje s obzirom na izbore koji su zakazani za oktobar. U promotivnom spotu „Kupujmo domaće“, koje je platilo Ministarstvo poljoprivrede, logo stranke Radom za boljitak se ne vidi, zbog čega komisija ne može reagovati.

„CIK BiH mora postupati u skladu sa zakonom. Zakon nam je dao nadležnost kada su u pitanju politički subjekti, ali ne i druge institucije - i to nadležnost u slučaju da postoji plaćeno političko oglašavanje od strane političkog subjekta“, kaže Maksida Pirić.

(VIDEO: Spot 'Kupujmo domaće' u kojem se pojavljuje federalni ministar)



U Transparency International BiH upozoravaju kako su se slične stvari dešavale i ranije. Emir Đikić, izvršni direktor ove NVO, podsjeća na reklamnu kampanju „Nije kasno za bolji život“ koju su 2010. podržali Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH i Elektroprivreda BiH, a kojom se posredno promovirala Stranka za BiH kojoj je pripadao i tadašnji ministar energije Vahid Hećo.

Također, novcem poreznih obveznika je plaćen i film Vlade Republike Srpske - „Ponosni na Srpsku“ u kojem su, pored izbora, promovirana dostignuća Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

To, komentariše Emir Đikić, 'znači kupujmo domaće sa mojim likom, kupujmo domaće moje firme'.

„U principu to je ono što se dešava svaki put pred izbore u BiH, a to je da javna preduzeća naslanjaju svoje javne kampanje na kampanju odakle je ministar. Mi smo podnijeli krivične prijave i podnijeli smo prijavu CIK-u. Do sada nismo dobili nikakav odgovor u vezi s tim predmetima“, kaže Emir Đikić.

Đikić je mišljenja da slične kampanje mogu imati samo negativan efekt, posebno u slučaju ministra Ivankovića:

„Ovakva kampanja može samo iziritirati - jer u principu imate gospodina koji je trenutno ministar i koji ima svoju sopstvenu proizvodnju i koji de facto maltene reklamira svoju sopstvenu proizvodnju. Znači kupujmo domaće sa mojim likom, kupujmo domaće moje firme.“

Sa smanjenim poticajima i višegodišnjim dugovanjima, suočeni sa elementaranim nepogodama, od snijega do suše, poljoprivrednici u BiH jedva preživljavaju. Najmanje su kivni na građane koji se odlučuju za uvozni, jeftiniji prozvod, jer su nadležne vlasti dozvolile uvoz uz minimlne kontrole.

Zbog toga, umjesto reklamnih kampanja i spotova, poručuju kako je vrijeme da ministri konačno počnu raditi svoj posao – jer, kako kažu, manekena u BiH ima i previše.

„Dok mi propadamo, dok je takva zakonska legislativa, dok čekamo po godinu dana da dobijemo sredstva za proizvodnju, dok čekamo kapitalna ulaganja, u tom momentu se pravi nekakva kampanja. Pogledajte sad sve tramvajske stanice, pogledajte sva stajališta - ministar i njegove slike. Preskupo je to da ministar sebe reklamira“, kaže Mehmed Nikšić iz Udruženja poljoprivrednika BiH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG