Dostupni linkovi

Ambasador SAD Nelson i šef Delegacije EU Sattler počasni građani Mostara


Uručivanje priznanja počasni građanin Mostara američkom ambasadorui Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije (EU) Johannu Sattleru, sjednica Gradskog vijeća , 12. januar 2022
Uručivanje priznanja počasni građanin Mostara američkom ambasadorui Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije (EU) Johannu Sattleru, sjednica Gradskog vijeća , 12. januar 2022

Priznanja počasnih građana Mostara dodijeljena su američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini (BiH) Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije (EU) Johannu Sattleru, u utorak, 12. januara, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Nelson i Sattler proglašeni su počasnim građanima Mostara na sjednici Gradskog vijeća održanoj 9. decembra, a odluka je donesena zbog njihove uloge u pregovorima o izmjeni Izbornog zakona BiH, odnosno u izbornim pravilima za Grad Mostar.

To je, kako je navedeno, dovelo do održavanja lokalnih izbora u Mostaru u decembru 2020. godine, nakon osam godina političke blokade.

Dogovor je postignut nakon što je Mostarka Irma Baralija 2019. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Obraćajući se na svečanoj sjednici, američki ambasador Nelson zahvalio je Baraliji, te dodao da priznanje treba odati i onim liderima koji su pokazali fleksibilnost i odgovornost kod pregovora.

Nelson je, također, istaknuo da politički kompromis nije lak, ali da je esencijalan za progres.

"Mostar nas je naučio lekcijama kompromisa i dijaloga. BiH treba napredak kakav je ovdje postignut. Treba se fokusirati na pitanja koja su od suštinskog značaja za sve građane, poput korupcije i ekonomije, a ne na podjele", kazao je uz ostalo Nelson.

Šef Delegacije EU u BiH kazao je da najveća zahvala treba biti upućena građanima koji su odbijali prihvatiti da ne mogu imati osnovno pravo - pravo na glas.

"Glavni partneri ove zemlje su EU i SAD. Ovaj grad je primjer šta se može postići saradnjom sa tim ključnim partnerima", poručio je Sattler, dodajući kako je uvjeren da će u BiH biti postignut i dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi.

Priznanja Sattleru i Nelsonu u Mostaru su uručili gradonačelnik Mario Kordić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Potpredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije se pojavio na zasjedanju.

"Nismo baš svi prisutni, iako smo ranije jednoglasno usvojili da su oba ova čovjeka zaslužni što je ovaj grad uzor u BiH", kazao je Kordić.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH postigli su 17. juna 2020. godine dogovor koji su omogućili održavanje lokalnih izbora u tom gradu nakon 12 godina.

Prethodni lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Od tada stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH se nisu mogle dogovoriti o novim izbornim pravilima nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Mostara obilježile su političke diskusije o regularnosti procedura njenog sazivanja.

Uoči njenog održavanja, gradonačelnik Kordić i potpredsjednik Gradskog vijeća Milivojević tvrdili su da nije sazvana u skladu sa Poslovnikom.

S druge strane, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić naveo je da su gradonačelnik, kao svi vijećnici, bili informirani o procedurama prilikom sazivanja svečane sjednice.

Gradsko Vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Vijećnici su birani u gradskoj izbornoj jedinici, koja daje 13 vijećnika i obuhvata cijelo područje Mostara.

XS
SM
MD
LG