Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo nabavlja dodatne količine gasa


Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto (arhivska fotografija=
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto (arhivska fotografija=

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana.

Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog reduciranih količina gasa.

Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM (oko 186.000 eura), a bit će plaćeni četiri puta više, saopćeno je nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo u utorak.

Kako je navedeno, kantonalno preduzeće "Sarajevogas" će u narednom periodu poduzeti pravne radnje koje se tiču "nepoštivanja ugovora od kompanije Energoinvest".

"Zbog neisporučenih ugovorenih količina gasa i naknade štete uzrokovane neizbježnom nabavkom dodatnih količina gasa po značajno uvećanoj cijeni", kaže se u saopćenju.

Iz kantonalne Vlade naveli su da je u posljednja tri dana za taj kanton isporučeno 215.000 kubika gasa manje u odnosu na garantovane količine.

"Manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika gasa od privatne kompanije 'Arcerol Mittal', na ime navodnog remonta", kaže se u saopćenju.

Istaknuto je i da kompanija "Energoinvest" traži da Kanton Sarajevo, jedan od deset kantona u Federaciji, plaća tržišnu cijenu gasa za dodatne količine.

Ta cijena je, kako su naveli, četiri puta viša od ugovorene, dok "Arcelor Mittal" dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

"Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani", stoji u saopćenju.

Zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa, kantonalno preduzeće "Sarajevo-gas" u ponedjeljak je krenulo sa isključenjem Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Toplana" sa gasnog sistema.

"Toplane", koje zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, korisnike su nastavile zagrijavati putem alternativnog goriva.

Preduzeće "Toplane" Sarajevo objavilo je u utorak da posjeduje alternativnog goriva za još dva dana rada.

Kompanija "Energoinvest", koja uvozi gas za Federaciju BiH, saopćila je ranije da je stupilo u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa.

Iz ovog preduzeća naveli su da su 22. januara poslali poruku "Sarajevogasu" i "Toplanama", obavještavajući ih da su spremni da naruče i dodatne količine gasa.

“Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdijevamo od 'Gazproma'. Na ovu inicijativu 'Energoinvest' nije dobio nikakav odgovor ni od 'Sarajevogasa' ni od 'Toplana'”, navedeno je u saopćenju "Energoinvesta" od 24. januara.

Gasnim tržištem u Bosni i Hercegovini upravljaju entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska.

BiH se snabdijeva plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U bh. entitetu Republika Srpska isporuka plina putem ovog toka počela je početkom januara, a u Federaciji BiH od aprila 2021. godine.

XS
SM
MD
LG