Dostupni linkovi

Od 1. januara moguće poskupljenje gasa u Kantonu Sarajevo


Iz "Sarajevogasa" kažu da su moguće do 40 odsto veće cijene (ilustrativna fotografija)
Iz "Sarajevogasa" kažu da su moguće do 40 odsto veće cijene (ilustrativna fotografija)

Zbog povećanja nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH (jednom od dva entiteta u BiH) za 14,95 odsto u odnosu na važeću cijenu, potrošači u Kantonu Sarajevo bi ovaj energent od 1. januara 2022. godine mogli plaćati i za 40 odsto više, saopšteno je iz preduzeća "Sarajevogas".

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Sarajevogas", glavni distributer gasa za ovaj Kanton (jedan od deset u Federaciji BiH), saopštilo je 28. decembra da im je o povećanju cijene ovog energenta dan ranije rečeno na sastanku sa predstavnicima kompanije "Energoinvest" – ovlaštenog dobavljača gasa za ovaj entitet.

"Nabavna cijena prirodnog gasa od 1. novembra je veća za 23,5 odsto u odnosu na oktobarsku, što potrošači u Kantonu Sarajevo (KS) nisu osjetili zahvaljujući naporima Vlade KS, koja je osigurala sredstva za subvencioniranje dijela cijene prirodnog gasa do kraja tekuće godine", navodi se u saopštenju.

Iz "Sarajevogasa" poručuju da sa najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi sa subvencionisanjem dijela cijene prirodnog gasa, potrošače čekaju više cijene.

Zato je uprava preduzeća predložila kantonalnoj Vladi da razmotri mogućnost nastavka subvencionisanja dijela cijene prirodnog gasa.

"Predstavnici 'Energoinvesta' su putem e-maila obavijestili Upravu 'Sarajevogasa' da ne mogu garantovati dnevne isporuke prirodnog gasa preko 1,2 miliona Sm3 za prvi kvartal 2022. godine za sve svoje kupce, što prema istoriji potrošnje u zimskim mjesecima nije dovoljno za uredno snabdijevanje svih potrošača", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje upozorenjem – ako ne osiguraju dodatne količine prirodnog gasa tokom ekstremno hladnih dana, KJKP "Sarajevogas" neće moći da snabdije svoje velike potrošače, uključujući i KJKP "Toplane-Sarajevo".

Kako funkcioniše tržište gasa u BiH?

Gasnim tržištem u BiH upravljaju entiteti, Federacija BiH (FBiH) i Republika Srpska (RS).

Direktor Sarajevogasa iz Sarajeva Edis Baković, za RSE je rekao tokom decembra da je gas za građane u Istočnom Sarajevu poskupio nakon što je Vlada Federacije BiH u novembru dala saglasnost za poskupljenje veleprodajne cijene prirodnog gasa.

"Cijena gasa prema krajnjim potrošačima u Kantonu Sarajevo se neće mijenjati za novembar i decembar zato što će Vlada tog kantona subvencionirati razliku u cijeni gasa", rekao je Baković.

On tada nije mogao potvrditi da li će biti poskupljenja prirodnog gasa za građane Kantona Sarajevo poslije 1. januara 2022. godine.

BiH se snabdijeva prirodnim gasom iz Ruske Federacije putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora.

Ruski gas trenutno stiže preko jedinog ulaznog terminala za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Kompanija "Energoinvest" iz Sarajeva, koja uvozi gas za Federaciju BiH i kompanija "GAS-RES" iz Banjaluke, zadužena za tržište RS, potpisali su ugovore sa ruskom naftnom kompanijom Gasprom 20. decembra.

U ugovorima, kako je potvrđeno za RSE u tim kompanijama, predviđa se uvoz gasa pod istim uslovima kao i do sada. Kako su naveli, ti uslovi će važiti do 31. maja 2022. godine.

XS
SM
MD
LG