Dostupni linkovi

BiH jedina članica bez delegacije u Savetu Evrope


Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ilustrativna fotografija
Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina ostaje jedina država članica Saveta Evrope (SE) koja neće učestvovati u radu Parlamentarne skupštine ove institucije, zbog unutrašnjih problema u zemlji i nesposobnosti državnih organa da imenuju delegaciju koja će predstavljati BiH u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Naime, prema statutarnom roku Saveta Evrope, svaka članica određuje parlamentarnu delegaciju najkasnije šest meseci nakon izbora u jednoj državi.

Prema izvorima unutar SE, prvobitno se očekivalo da Bosna i Hercegovina svoje delegate imenuje u januaru, kada redovno podnose nove ili potvrđuju postojeće mandate sve članice ove institucije. Budući da su izbori u BiH održani u oktobru 2018. godine, statutarni rok od šest meseci nakon izbora je bio u aprilu, kada je Bosna imala još jednu šansu da podnese mandate.

U sedištu Saveta Evrope je objašnjeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je BiH dobila još jedan izuzetan rok, u junu, kada je izglasan povratak Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini. U tom sklopu se, prema našim izvorima u SE, i Bosni i Hercegovini ukazala vanredna prilika koju je zemlja ponovo propustila. U međuvremenu, Ruska Federacija je vratila status i potvrdila mandate državne delegacije.

Sledeća prilika da BiH dobije predstavnike biće tek početkom naredne godine. Prema statutu Saveta Evrope, novi ili postojeći mandati zemalja članica se u ovoj instituciji potvrđuju u januaru.

Do tada će BiH nastaviti da učestvuje u svim segmentima rada SE, kao što su monitoring tela, razni kongresi, imaće sudiju za ljudska prava, komesara itd. No, svi ti segmenti manje su vidljivi u odnosu na Parlamentarnu skupštinu, koja se održava četiri puta godišnje.

Izvestioci Parlamentarne skupštine SE za Bosnu i Hercegovinu Tiny Kox i Serhiy Sobolev još su početkom aprila ukazali predsedavajućima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Borjani Krišto i Bakiru Izetbegoviću da postoji mogućnost da se desi ono najgore za Bosnu i Hercegovinu I tom prilikom izrazili "visoku zabrinutost".

Kox i Sobolev su naglasili da razumeju politički kontekst u Bosni i Hercegovini i da politički pregovori o formiranju vlasti na državnom nivou mogu imati posledice i prilikom izbora bosanskohercegovačke delegacije u SE.

Poručili su da je ovo loša poruka Bosne i Hercegovine u smislu primenjivanja demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava.

Nakon konstituirajuće sednice od 6. decembra, prva zakazana sednica Doma naroda Parlamentarne skupštine bila je hitno sazvana za 24. jun, a nije održana jer su je bojkotovali delegati iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Na ovoj sednici trebali su da budu imenovani članovi bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE. Takođe, nisu formirane ni parlamentarne komisije zbog blokada kod formiranja vlasti.

Poslali smo užasnu poruku: Igor Crnadak
Poslali smo užasnu poruku: Igor Crnadak

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak komentarišući činjenicu da Parlament nije izabrao delegaciju za SE, kazao je kako BiH neće imati delegaciju “dugih sedam meseci”.

"Poslali smo užasnu poruku, o tome sam govorio i upozoravao, dosadio sam sebi. To očigledno nije bilo dovoljno. To je najveća međunarodna organizacija u Evropi koja najbolje reflektuje sve izazove i specifičnosti i užasno je što jedini nećemo imati delegaciju", naveo je Crnadak i dodao da je odgovornost na strankama u državnom Parlamentu.

Bosna i Hercegovina će biti jedina od 47 članica Saveta Evrope bez delegacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG