Dostupni linkovi

Rusiji omogućen povratak u Savet Evrope


Parlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je tokom noći dokument kojim se omogućava povratak Rusije u to telo, čime bi se okončala petogodišnja kriza u odnosima s Moskvom.

Posle četiri sata žučne rasprave i skoro pet sati glasanja o amandmanima, 118 delegata PSSE je, na veliko nezadovoljstvo Ukrajine, prihvatilo da se ruska delegacija od danas vrati u PSSE.

Rusija će tako sutra moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Saveta Evrope, panevropske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Protiv povratka Rusije su glasala 62 delegata dok je 10 bilo uzdržano.

PSSE je jedan od organa Saveta Evrope i u njemu sede delegacije parlamenata 47 država članica. Ona nema moć da daje obavezujuće naloge ali može da daje preporuke i da od nacionalnih vlada zahteva da polože račune o ljudskim pravim pravima i demokratiji. Od 2014. je i arena sukoba Ukrajine i Rusije.

Nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim, ruskim predstavnicima u PSSE je oduzeto pravo glasa. Moskva je odgovorila najpre bojkotom PSSE a zatim, od 2017, i prestankom plaćanja godišnjeg doprinosa budžetu Saveta Evrope.

U želji da obezbedi da ne bude novih sankcija Moskva je zapretila i istupanjem iz Saveta Evrope, što bi bio prvi takav slučaj ikada. Takodje, ruski gradjani u tom slučaju više ne bi mogli da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, sudskom ogranku Saveta Evrope.

Takvu ekstremnu mogućnost je većina zemalja želela da izbegne, iako neke, poput Ukrajine, baltičkih država i Velike Britanije, smatraju da je otvaranje vrata Rusiji prva pukotina u zapadnim sankcijama Moskvi uvedenim posle pripajanja Krima.

Usvojeni tekst izuzetno dozvoljava državi članici da pošalje delegaciju u toku godine i isključuje mogućnost da joj bude oduzeto pravo glasa.

XS
SM
MD
LG