Dostupni linkovi

Parlamentarna grupa: Prijedlozi za izmjene Izbornog zakona BiH u paketu


Detalj sa posljednjih izbora u BiH
Detalj sa posljednjih izbora u BiH

Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH Parlamenta BiH će sve prijedloge koje je dobila za izmjene tog zakona razmotriti zajedno. One koje usvoji uputiće Parlamentu BiH na razmatranje, rečeno je na sjednici te grupe koja treba da pripremi izmjene Izbornog zakona, jednog od uslova za evrointegracije BiH.

Parlament BiH formirao je ovu radnu grupu u maju ove godine, a čine je predstavnici oba doma državnog parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Evropska komisija je u svom Mišljenju (Avis) pred BiH u maju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uslova koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu. Među prioritetima su i izmjene Izbornog zakona BiH, izmjene Ustava BiH kako bi se provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Uključiti CIK ili ne

Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe Sredoje Nović rekao je da sve prijedloge za izmjene Izbornog zakona, uključujući one koje je pripremila Centralna izborna komisija (CIK) BiH i nevladina organizacija Transparency International (TI) BiH prvo treba dobro razmotriti.

"Nijedan od tih prijedloga nije nam bio dostupan do jutros da bismo ga razmotrili", rekao je Nović i dodao da ima i drugih prijedloga i da je dobro da se svi ovi prijedlozi sumiraju, da se razmotre i na kraju donesu rješenja.

Naredna sjednica Interresorne radne grupe najavljena je za 23. juni.

U srijedu se najviše raspravljalo o tome da li u rad Interresorne radne grupe treba uključiti i članove CIK-a, čiji je generalni sekretar obavijestio da ne može sarađivati sa Interresornom grupom bez odobrenja članova i predsjednika CIK-a.

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe Alma Čolo rekla je, međutim, da je CIK trebao da učestvuje u radu radne grupe i kao ovlašteni predlagač prezentuje svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je javno obznanio na svojoj web stranici.

Ivana Korajlić, predsjednica TI BiH, organizacije koja dugo prati izborni proces u BiH, je prijedloge izmjena koji su došli iz CIK-a ocijenila kao dobro razrađene i kazala da ih treba dobro razmotriti. Navela je takođe da su "potrebne suštinske izmjene Izbornog zakona".

Prijedlozi CIK-a

Članovi CIK-a su dan prije, 8. juna, prezentovali prijedloge te institucije za izmjene Izbornog zakona BiH, a promjene su predložene u svih 20 poglavlja i tiču se osiguranja kvalitetnijeg provođenja izbornog procesa.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, inicijativa predviđa uvođenje nekih novih pojmova poput preuranjene kampanje, zloupotrebe javnih sredstava u takozvanoj dužnosničkoj kampanji, govora mržnje, ranog glasanja, vanrednih izbora, vanrednih okolnosti i izborne tehnologije.

Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavio je 21. maja rezultate monitoringa izborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine kao i preporuke za unapređenje zakonskog okvira u oblasti izbornog zakonodavstva. Tada je rečeno je da trenutni zakonski okvir omogućava brojne manipulacije, izborne prevare i zloupotrebu javnih resursa u kampanji.

Zbog toga je naglašeno da rad Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva mora biti otvoren za javnost a najavljene izmjene moraju uključiti i rješenja koja će omogućiti transparentnije finansiranje kampanje i spriječiti brojne manipulacije i prekrajanje izborne volje birača, ističu u TI-u BiH.

XS
SM
MD
LG